Σε διπλό μέτωπο προετοιμάζεται η AEGEAN για το επόμενο βήμα στην Ασία

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

Το έδαφος για το επόμενο βήμα επέκτασης προετοιμάζει η Aegean, στρέφοντας το βλέμμα στην νοτιοανατολική Ασία. Επί του παρόντος, ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της χώρας μας βρίσκεται σε συζητήσεις με την Saudia  προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για πτήσεις κοινού κωδικού με την εθνική αεροπορική εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας. Η συγκεκριμένη κίνηση αναμένεται να συμβάλλει καταλυτικά στην ενίσχυση του εμπορικού της αποτυπώματος στην άκρως ενδιαφέρουσα  αγορά της Μέσης Ανατολής, ανεβάζοντας την αναγνωρισιμότητα του brand της Aegean στο επιβατικό κοινό της ευρύτερης περιοχής.

Διαθέτοντας βάση στο διεθνές αεροδρόμιο της Τζέντας και του Ριάντ, η Saudia έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε έναν παγκόσμιο διαμετακομιστικό κόμβο. Αυτό σημαίνει αύξηση της εμβέλειας της σε τέσσερις ηπείρους και προσθήκη νέων διεθνών δρομολογίων, μια στρατηγική ανάπτυξης, από την οποία θα μπορούσε να επωφεληθεί η ελληνική αεροπορική εταιρεία μέσα από τη συγκεκριμένη εμπορική συμμαχία. 

Αυτή η συμφωνία θα έρθει να προστεθεί σε μια σειρά από αντίστοιχες συνεργασίες που έχει συνάψει με μεγάλους παίκτες του παγκόσμιου χάρτη των αερομεταφορών, όπως με Emirates, Eurowings και Cyprus Airways. Πιο πρόσφατα, η Aegean ένωσε τις δυνάμεις της με την Juneyao Air στην πτήση από την Σαγκάη προς την Αθήνα, κάτι που σηματοδοτεί για πρώτη φορά τη δραστηριότητά της στην τεράστια αγορά της Κίνας.

Ο ρόλος της προσθήκης των νέων Airbus 321neo

Με τις παραπάνω συμμαχίες, η ελληνική αεροπορική εταιρεία προλειάνει το έδαφος για την σταδιακή της μετάβαση σε νέες και πιο μακρινές "πίστες". Σε αυτή την κατεύθυνση, η Aegean αποφάσισε να βάλει στην 'φαρέτρα" της 4 αεροσκάφη Airbus 321neo, ειδικά διαμορφωμένης και  αναβαθμισμένης, έκδοσης, τα οποία έχουν τη δυνατότητα πτήσεων μεγαλύτερης εμβέλειας, που θα μπορούν να φτάσουν και να εξυπηρετήσουν κυρίως προορισμούς στην περιοχή του Κόλπου που περιλαμβάνονται ήδη στο δίκτυο της, όπως το Ριάντ, η Τζέντα και το Ντουμπάι ή που αποτελούν πιθανές νέες προσθήκες, όπως το Μπαχρέιν, η Ντόχα και το Ομάν αλλά και προορισμούς στην Κεντρική Αφρική  ή και στην Ασία με δυνατότητα κάλυψης προορισμών όπως το Δελχί και η Βομβάη, στην Ινδία ή το Αλμάτι στο Καζακστάν.  

Με τη νέα αυτή επένδυση στα "ειδικού σκοπού" αεροσκάφη, τα οποία αναμένεται να ενταχθούν στο στόλο της Aegean το 2026 και το 2027, ο εγχώριος αερομεταφορέας θα παρουσιάσει ένα συγκριτικά  αναβαθμισμένο προϊόν για τις ανάγκες των αγορών αυτών, για τις οποίες παραδοσιακά οι αερομεταφορείς χρησιμοποιούν αεροσκάφη με καμπίνες που διασφαλίζουν μεγαλύτερη άνεση και μικρότερη πυκνότητα θέσεων σε σχέση με την "τυπική" διαμόρφωση καμπίνας των αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται για προορισμούς εντός Ευρώπης.

"Είμαστε 25 ετών φέτος και οφείλουμε να εξετάσουμε κάθε δυνατότητα ανάπτυξης στο μέλλον, βλέποντας στη δεύτερη 25ετία ποιος θα είναι ο ορίζοντας εξέλιξης", είχε αναφέρει πρόσφατα ενώπιον των δημοσιογράφων ο πρόεδρος της εταιρείας, Ευτύχης Βασιλάκης, προϊδεάζοντας για το σχέδιο για πιο μακρινές πτήσεις. 

Οι επενδύσεις στο κέντρο εκπαίδευσης και συντήρησης 

Σε αυτή τη μακροχρόνια διαδρομή της, η εταιρεία έχει αποδείξει ότι κάνει πράξη όσα λέει. Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να λειτουργήσει το κέντρο συντήρησης αεροσκαφών για τρίτους, το οποίο εντοπίζεται στο εδώ και χρόνια παροπλισμένο υπόστεγο της Ολυμπιακής στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών ενώ ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει ξεκινήσει η λειτουργία του κέντρου εκπαίδευσης πιλότων και πληρωμάτων καμπίνας με προσομοιωτές. Θυμίζουμε ότι το εκπαιδευτικό κέντρο της Aegean είναι το πρώτο στην κατηγορία του που λειτουργεί στη χώρα μας και στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης διαθέτει τέσσερις προσομοιωτές πτήσης, συμπεριλαμβανομένων δύο Airbus A320neo, ενός Boeing 737NG και ενός ATR 72-600, καθώς και εξοπλισμό εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας. Παράλληλα, σε δεύτερο χρόνο προβλέπεται η εγκατάσταση τριών επιπλέον προσομοιωτών.

Στην πλήρη του ανάπτυξη, το κέντρο, επιφάνειας 2.800 τ.μ., θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους το χρόνο (42.000 ώρες εκπαίδευσης) ενώ σε ό,τι αφορά το πλήρωμα καμπίνας, ο αριθμός θα είναι πολλαπλάσιος (υπολογίζεται πάνω από 10.500 ετησίως). Είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% της δυναμικότητας του κέντρου θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την εκπαίδευση πτητικού δυναμικού τρίτων και το 40% από την Aegean.

Διαβάστε ακόμα:

Άννα Μάνη: Εντείνουμε τις προσπάθειες ενίσχυσης της εξαγωγικής βιομηχανίας

Θ. Τρύφων: Ευρωπαϊκός κόμβος έρευνας και παραγωγής φαρμάκων η Ελλάδα, με επενδύσεις €1,5 δισ. ως το 2026

2024-04-29T05:04:18Z dg43tfdfdgfd