Η κρίσιμη έκθεση της DBRS για τον γάμο ATTICA-Παγκρήτιας

Της Βάσως Αγγελέτου

Υπόθεση λίγων ημερών είναι να κοινοποιήσει η DBRS στις διοικήσεις των Attica Bank και Παγκρήτιας τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της αναφορικά με τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για ένταξη των κόκκινων χαρτοφυλακίων τους, ύψους 3 δισ. ευρώ, στον "Ηρακλή ΙΙΙ".

Αυτό αναφέρουν στο Capital.gr πηγές με γνώση των διαδικασιών που εξηγούν ότι η πρώτη εικόνα αναμένεται να δοθεί από τον διεθνή οίκο ανεπισήμως στα τέλη της εβδομάδος. Προσθέτουν δε ότι η "ετυμηγορία" του είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη καθώς "κάθε εκατομμύριο μετράει".  Για τον λόγο αυτό, ήδη κάποια αποτελέσματα της μελέτης που "τρέχει" εδώ και μήνες η BDRS έχουν κοινοποιηθεί στην Attica Bank και έχει δοθεί το σχετικό feedback στον διεθνή οίκο.

Όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, "χρήση του εν λόγω προγράμματος [σ.σ. Ηρακλή ΙΙΙ] αναμένεται να κάνουν η Τράπεζα Αττικής και η Παγκρήτια Τράπεζα προκειμένου να εξυγιανθούν πριν προχωρήσουν στην επικείμενη συγχώνευσή τους".

Σημειώνεται ότι οι δύο τράπεζες, σε συνεργασία με τον Επόπτη, προγραμματίζουν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το προσεχές φθινόπωρο.  Τα περισσότερα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν στον Ηρακλή ΙΙΙ, ωστόσο ένα μέρος της ΑΜΚ θα χρησιμοποιηθεί και για την υλοποίηση του φιλόδοξου business plan που έχουν καταρτίσει με στόχο την ανάπτυξη του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα στη χώρα.

Άγνωστος "Χ" της εξίσωσης παραμένει, πάντως προς το παρόν, το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστεί να αντλήσουν μέσω ΑΜΚ Attica και Παγκρήτια, με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr να αναφέρουν ότι το συνολικό ποσό θα ανέλθει σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. 

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα της συγχώνευσης των δύο ιδρυμάτων, το επόμενο βήμα μετά την έκθεση της DBRS είναι η νομική τους συγχώνευση, το πιθανότερο εντός Ιουλίου. Προκειμένου να γίνει αυτό, απαιτείται η Attica Bank να υποβάλει φάκελο στην Τράπεζα της Ελλάδος. 

Πηγές των μετόχων διευκρινίζουν ότι μεταξύ νομικής συγχώνευσης και ΑΜΚ θα πρέπει να μεσολαβήσει τουλάχιστον ένα δίμηνο ώστε να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Μετά τη νομική συγχώνευση ακολουθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το φθινόπωρο και η παράλληλα λειτουργική συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων.

Διαβάστε ακόμα:

Άννα Μάνη: Εντείνουμε τις προσπάθειες ενίσχυσης της εξαγωγικής βιομηχανίας

Θ. Τρύφων: Ευρωπαϊκός κόμβος έρευνας και παραγωγής φαρμάκων η Ελλάδα, με επενδύσεις €1,5 δισ. ως το 2026

2024-04-29T05:04:17Z dg43tfdfdgfd