Προχωρά η δημιουργία νέων Δικαστηρίων στον Πειραιά - Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ αναλαμβάνει τα έργα

Προ των πυλών είναι η σύμβαση με την οποία η ΙΝΤΡΑΚΑΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναλαμβάνει την ανέγερση για το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά. Τα κυρίως έργα αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι και να ολοκληρωθούν το 2026.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο νέο κτιριακό έργο στην περιοχή του Πειραιά και βέβαια αποτελεί ένα ορόσημο για την πόλη. Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά θα ανεγερθεί στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τους σταθμούς Μετρό των γραμμών 1 και 3.

Παράλληλα σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com η Περιφέρεια Αττικής εχθές έδωσε το πράσινο φως καθώς γνωμοδότησε θετικά επί της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου. Η ΜΠΕ θα πρέπει να εγκριθεί και από αρμόδιο τμήμα του ΥΠΕΝ. Οι πρόδρομες εργασίες όπως οι κατεδαφίσεις έχουν ξεκινήσει από σύμβαση με άλλη εταιρεία καθώς έχει ήδη εκδοθεί η άδεια εκσκαφών και αντιστηρίξεων. Πλέον αναμένεται η έκδοση της οικοδομικής άδειας μέχρι τα μέσα Μαΐου οπότε θα σημάνει και η έναρξη της κατασκευαστικής περιόδου του μεγάλου αυτού κτιριακού έργου.

Όπως είχε αναφέρει και ο Διευθύνων Σύμβουλος της DIMAND Δημήτρης Ανδριόπουλος  κατά την παρουσίαση του έργου τον περασμένο Δεκέμβριο, θα είναι το πρώτο “πράσινο” δημόσιο κτίριο της χώρας. Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά θα ανεγερθεί στο λεγόμενο ακίνητο Δασκαλάκη. Εκεί υπήρχε μέχρι και πρόσφατα μια ανενεργή αποθήκη όπου ελήφθησαν όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις για να κατεδαφιστεί.

Να θυμίσουμε για την ιστορία πως το ακίνητο που κατείχε η Dimand αγοράστηκε από το ΤΑΧΔΙΚ έναντι 80,9 εκατ. ευρώ για λογαριασμό του υπουργείου Δικαιοσύνης και στη συνέχεια ανέθεσε στην Dimand την ανάπτυξη του κτιριακού συγκροτήματος. Το ακίνητο έχει έκταση 17,5 στρέμματα. Από αυτά, τα 5 στρέμματα θα αναπλαστούν και θα γίνουν το νέο “Πάρκο Δικαστηρίων” από τον Δήμο Πειραιά που θα είναι προσβάσιμο στο κοινό. Η Dimand αναλαμβάνει την ανάπτυξη του κτιριακού συγκροτήματος έκτασης 12,5 στρεμμάτων.

Το χρονοδιάγραμμα και το νέο κτίριο

Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ έχει συμβληθεί με την Dimand μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού που ονομάζεται HUB 204. Το όνομα προήλθε από το οικοδομικό τετράγωνο 204 του Δήμου Πειραιά στο οποίο θα ανεγερθεί το κτιριακό συγκρότημα.  Το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται επί των οδών Φωκίωνος, Παπαστράτου και Χαϊδαρίου, στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου του Δήμου Πειραιά και έχει έκταση 12.350,14 τ.μ.. Στο οικόπεδο αυτό θα ανεγερθεί νέο κτίριο γραφείων συνολικής δόμησης περίπου 36.000 τ.μ. για τη στέγαση όλων των δικαστηρίων και των δικαστικών υπηρεσιών της πόλης του Πειραιά.

Το χρονοδιάγραμμα είναι συνολικά 24 μήνες. Οι πρώτοι έξι μήνες αφορούν την πλήρη αδειοδότηση του έργου (από τον περασμένο Δεκέμβριο και μέχρι δηλαδή την έκδοση της οικοδομικής άδειας) και από το καλοκαίρι του 2024 θα ξεκινήσουν τα κατασκευαστικά έργα που θα διαρκέσουν 18 μήνες. Θα ακολουθήσει η μεταφορά των υπηρεσιών και η τελική λειτουργία για το Νέο Δικαστικό Μέγαρο εκτιμάται εντός του 2026.

Η χρηματοδότηση του έργου όπως ανέφερε ο κ. Ανδριόπουλος θα είναι κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το νέο κτίριο θα είναι το πρώτο δημόσιο κτίριο, με πιστοποίηση LEED Gold, αλλά και μηδενικών εκπομπών, από τα πρώτα δημόσια κτίρια που θα καλύπτουν επαρκώς την πρόσφατη ευρωπαϊκή οδηγία για την κατασκευή κτιρίων από το 2030 και μετά. Θα στεγαστούν υπηρεσίες από 5 κτίρια θα συγκεντρωθούν 9 δικαστήρια, 300 δικαστικοί και 560 υπάλληλοι και πρόβλεψη του κτιρίου φτάνει για 1.200 άτομα.

Οι ιδιότητες αυτού του πράσινου κτιρίου θα μειώσουν τα κόστη λειτουργίας των Δικαστηρίων κατά 50-60%, μετρημένα την τελευταία δεκαετία, συνεκτιμώντας την τεχνολογία που αξιοποιείται για ηλεκτρισμό, παροχές νερού, ανάκτηση ενέργειας από ασανσέρ, φωτοβολταϊκά. Αρχιτέκτονες είναι το γραφείο ASPA-KST του κ. Τσαγκαράτου.

Πρόσβαση και στάθμευση

Θα διαθέτει ένα υπόγειο χώρο στάθμευσης 303 θέσεων σε ένα επίπεδο, πολλές εκ των οποίων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, για ΑμεΑ, χώροι ποδηλάτων κλπ. Συνολικά θα κατασκευαστούν 26.000 τ.μ. ανωδομής και 10.000 υπόγεια αλλά και 1.500 τ.μ αποθηκών και αρχείων.

Τα νέα Δικαστήρια βρίσκονται περίπου 500 μέτρα από τους σταθμούς του Μετρό (γραμμή 1 και γραμμή 3) και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, είναι πολύ κοντα στις ακτοπλοϊκές γραμμές και στο Τραμ, ωστόσο θα χρειαστεί να συνδεθεί και με κάποια τοπική λεωφορειακή γραμμή.

Κατά μέσο όρο η απόσταση των νέων Δικαστηρίων του Πειραιά θα είναι 36 λεπτά από όποιο σημείο της πόλης. Το μακρύτερο θεωρείται το αεροδρόμιο με 57 λεπτά απόσταση μέσω μετρό και το πλησιέστερο το λιμάνι και η πόλη του Πειραιά. Στην κατασκευή δεν έχει προβλεφθεί το κόστος διαχείρισης, συντήρησης και λειτουργίας το οποίο με την έναρξη της λειτουργίας του θα πρέπει να έχει αντιμετωπιστεί από τον φορέα υλοποίησης του.

2024-03-28T05:16:23Z dg43tfdfdgfd