Ξέρεις την εταιρεία που σύστησε το DELIVERY στην Ελλάδα αλλά δεν τη φαντάζεσαι

Ό,τι και αν χρειαστούμε, όποτε και αν το χρειαστούμε μπορούμε να το βρούμε στο κινητό μας. Δηλαδή, στις εφαρμογές των υπηρεσιών τροφοδιανομής (με μια λέξη delivery), όπως και στη σχετική υπηρεσία όποιας άλλης επιχείρησης, όποιου άλλου τομέα.

Ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση του Covid-19 στον πλανήτη, ο κλάδος των κατ’ οίκων παραδόσεων εκτινάχθηκε στα ύψη, εν μέσω πολλών τραγελαφικών και εκνευριστικών συμβάντων -καθώς οι σχετικές εταιρείες ‘πιάστηκαν’ απροετοίμαστες για την ακόρεστη επιθυμία μας να αγοράζουμε (online) τα πάντα, αφού έτσι κι αλλιώς δεν μπορούσαμε να κάνουμε οτιδήποτε άλλο.

Όπως έχουν δείξει επίσημα στοιχεία, η συγκεκριμένη ‘βιομηχανία’ αναπτύχθηκε στη χώρα μας το 2022 κατά 729% συγκριτικά με το 2018 και συνεχίζει την πορεία του προς το θρίαμβο έως σήμερα.

Ποιος όμως, έκανε ‘σεφτέ’ στην Ελλάδα; Ποια ήταν η πρώτη εταιρεία που πρόσφερε υπηρεσία delivery στη χώρα;

Ήταν αυτή που γνώρισε στους Έλληνες και την τηλεφωνική εξυπηρέτηση.

Και όλα αυτά συνέβησαν πριν 57 χρόνια, όταν η Αθήνα ‘γιόρταζε’ την εμφάνιση των πρώτων εξαψηφίων τηλεφώνων.

Σε μια εποχή που όλα πωλούνταν χύμα (οι καταναλωτές πήγαιναν με σακουλάκια και μπουκαλάκια για να αγοράσουν ό,τι χρειάζονταν από τα παντοπωλεία -aka μπακάλικα-, αφού προηγουμένως έκαναν τηλεφωνική παραγγελία), οι τρεις άνθρωποι που ήταν πίσω από την αποθήκη χονδρικής πώλησης τροφίμων σε παντοπωλεία της Αττικής (πρόσφερε και υπηρεσίες συσκευασίας προϊόντων, μαζί με μπαχαρικά σε καρτέλες), αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν τη νέα τεχνολογία.

Έτσι το 1967 σύστησαν στους καταναλωτές την πρώτη εταιρεία τηλεφωνικών παραγγελιών στην Ελλάδα. Εν συντομία ΤΗΛΕΞΥΠ. O πελάτης έκανε την παραγγελία του τηλεφωνικά, αλλά αντί να πάει στο μπακάλικο να την παραλάβει, την περίμενε στο σπίτι.

Η συγκεκριμένη καινοτομία είχε τέτοια πέραση που σύντομα οι τρεις συνέταιροι δημιούργησαν το πρώτο σούπερ μάρκετ, στα πρότυπα εκείνων που υπήρχαν έως τότε στις ΗΠΑ. Ήταν στο Περιστέρι, στο σημείο που βρίσκονται σήμερα οι κεντρικές εγκαταστάσεις του Σκλαβενίτη.

2024-05-08T05:54:10Z dg43tfdfdgfd