Χρηματιστήριο: Ορόσημα και παγίδες για τις 1.500 μονάδες

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Μέσα σε μόλις πέντε συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αντίδραση 8% (συμπεριλαμβανομένων των ενδοσυνεδριακών υψηλών της Πέμπτης και τις 1.463 μονάδες) από τα χαμηλά των 1.357,30 μονάδων όπου είχε βρεθεί μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα, καθώς η αποκλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου, τα θετικά νέα από το μέτωπο των οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων και, κυρίως, η αναπάντεχη αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές από τον οίκο S&P, η οποία και έστρωσε το έδαφος για την άκρως επιτυχημένη έκδοση του νέου 30ετούς ομολόγου από το Ελληνικό Δημόσιο, ενθάρρυναν τους αγοραστές. Στη συνέχεια ενεργοποιήθηκαν οι πωλητές, κάτι που, σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, ήταν λογικό, με στόχο την αποκόμιση μέρους των κερδών που πραγματοποίησαν σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα. 

Ο δρόμος προς τις 1.500 μονάδες

Η κίνηση του Χ.Α. τις τελευταίες ημέρες και το σπάσιμο της ζώνης των 1.420 μονάδων ανοίγει τον δρόμο προς τις 1.500 μονάδες, που είναι και το επόμενο μεγάλο "ορόσημο", πριν από το επόμενο και τις 1.550-1.600 μονάδες, με το μεγάλο ζητούμενο να είναι η διατήρηση του τζίρου σε υψηλά επίπεδα. Φυσικά αυτός ο δρόμος είναι στρωμένος με αρκετές λακκούβες, οι οποίες προέρχονται κυρίως από το εξωτερικό, και με τη ρηχότητα που ακόμα έχει η ελληνική αγορά να μην δίνουν προβάδισμα σε ένα σενάριο αυτονόμησης και άμυνας σε περίπτωση που το διεθνές σκηνικό "θολώσει" σημαντικά.

Κατά την Depolas Investment Services, οι επόμενες συνεδριάσεις θα κριθούν κυρίως από τους διεθνείς δείκτες, αλλά υποστηρικτικά λειτουργούν και τα προσδοκώμενα μερίσματα, με την υπολογισμένη (τρέχουσες τιμές) απόδοση των οποίων σε αρκετές περιπτώσεις να ξεπερνά και τις 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι αγορές εκτίμησαν ότι η γεωπολιτική αναταραχή μειώνεται και ανακουφίστηκαν, με τους δείκτες να κινούνται ανοδικά, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος Χρηματιστηριακή. Από την άλλη πλευρά, συνεχίζεται το σκηνικό αβεβαιότητας αναφορικά με τις κινήσεις αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, με τη Fed να πιθανολογείται ότι δεν θα τις δρομολογήσει στο εγγύς μέλλον. Στον αντίποδα, η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα αυτονομηθεί, ξεκινώντας τις μειώσεις τον Ιούνιο και αξιολογώντας τα δεδομένα του πληθωρισμού και του ΑΕΠ, για να αποφασίσει στη συνέχεια, με τους κεντρικούς τραπεζίτες των χωρών της Ευρωζώνης να αναδεικνύουν τις διαφωνίες τους δημόσια.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως σημειώνει ο αναλυτής, είδε τη συνολική του κεφαλαιοποίηση να επανέρχεται πάνω από τα 100 δισ. ευρώ καθώς ευεργετήθηκε από τη βελτίωση του διεθνούς περιβάλλοντος, αποτέλεσμα της απόσυρσης των πωλητών, και αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τον συνεχιζόμενο χαμηλό βαθμό συμμετοχής των αγοραστών και τη μη διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος πέραν των δεικτοβαρών κυρίως τίτλων.

Καταλυτικό ρόλο στην άνοδο είχε η ευνοϊκή έκθεση της S&P για τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και το πρωτογενές πλεόνασμα, που διαμορφώθηκε στο 1,9% του ΑΕΠ έναντι στόχου 1,1%, μεταφέροντας το μήνυμα της ικανοποιητικής δημοσιονομικής πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Οι δημοσιεύσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών για το 2023 έχουν φτάσει στο ήμισυ και όλα δείχνουν ότι συνεχίζουν να πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο, κάτι που βοηθάει τις αποτιμήσεις των εισηγμένων, επισημαίνει από την πλευρά του ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Επίσης στο γεωπολιτικό μέτωπο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, πιο πιθανό φαίνεται να εκτονώνεται η κρίση. Επιπλέον, η S&P ήρθε να αναβαθμίσει τις προοπτικές της ελληνική οικονομίας σε θετικές, διατηρώντας το BBB-. "Αν εξαιρέσει κάποιος ότι κανένας δεν το περίμενε, δεν αλλάζει κάτι στη ρότα της αγοράς. Το ότι είμαστε το απόλυτο turnaround story, όπως σχολίασε ο οίκος, είναι δεδομένο, με τη διαφορά ότι και εμείς πρέπει παράλληλα να κάνουμε αυτό που πρέπει για να συντηρήσουμε τα επόμενα χρόνια υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης", τονίζει ο αναλυτής.

Τεχνικά, προσθέτει, και όπως κινείται η αγορά, οι πιθανότητες να κινηθεί περαιτέρω ανοδικά είναι μεγαλύτερες από το να δούμε, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, χαμηλότερα επίπεδα. Φυσικά, αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε μια κίνηση προς τις 1.310 μονάδες έχει όλες τις πιθανότητες. Ωστόσο, η ζώνη των 1.420-1.426 μονάδων είναι και το μεγάλο επίπεδο στήριξης, μιας και εκεί είναι μαζεμένες οι κύριες αντιστάσεις. "Αν ο Γενικός Δείκτης τα καταφέρει, τότε μπορεί να δούμε μια κίνηση στη ζώνη των 1.500", προσθέτει ο κ. Ζαχαράκης.

Οι τράπεζες στο προσκήνιο 

Το "ξύπνημα" που σημειώθηκε στο Χ.Α. την τελευταία εβδομάδα και ειδικά στον τζίρο, έστω κι αν η μεταβλητότητα χτύπησε "κόκκινο", οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εστίαση των επενδυτών και πάλι στις τραπεζικές μετοχές.

Οι θετικές εκθέσεις για τις ελληνικές τράπεζες δεν έχουν σταματημό, με τους διεθνείς και εγχώριους αναλυτές να ανεβάζουν περαιτέρω τις τιμές-στόχους που δίνουν.

Ισχυρό σήμα έδωσε και ο οίκος αξιολόγησης S&P μέσα από την πρόσφατη αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως μετά την εξυγίανση περίπου 80 δισ. ευρώ παλαιών επισφαλών στοιχείων ενεργητικού στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών από το 2019, η ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε μελλοντικούς κλυδωνισμούς έχει βελτιωθεί σημαντικά. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ποσοστό κάτω του 8% των συνολικών δανείων (από άνω του 49% το 2016) αποτυπώνει την επιτυχία του προγράμματος "Ηρακλής", ενώ σημαντικό είναι και ότι ο ρυθμός δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι συγκρατημένος. Ενώ οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις, η επιστροφή στην κερδοφορία υποδηλώνει ότι αυτές θα αντικατασταθούν εντέλει από υψηλής ποιότητας μορφές κεφαλαίου, όπως τόνισε η S&P.

Με τη βελτίωση της κατάστασης του τραπεζικού συστήματος, η ιδιωτική πίστη άρχισε επιτέλους να επεκτείνεται σε καθαρούς όρους, αντιστρέφοντας την τάση συρρίκνωσης του καθαρού δανεισμού από το 2010, όπως παρατήρησε ο οίκος. Αυτό εξηγείται εν μέρει από τα δάνεια του ΤΧΣ που διοχετεύονται μέσω του τραπεζικού συστήματος (η Ελλάδα είναι "μοναδική" περίπτωση στην εκτέλεσή τους με αυτόν τον τρόπο), αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό αντανακλά την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής στον ισολογισμό, με αποτέλεσμα την αύξηση της ικανότητας στήριξης της οικονομίας, όπως εξήγησε.

Πέραν της S&P, μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες είδαμε νέο μπαράζ θετικών εκθέσεων για τις ελληνικές τράπεζες. Η Alpha Finance προχώρησε σε αύξηση των τιμών-στόχων που δίνει, επισημαίνοντας πως η κερδοφορία των τραπεζών στη χρήση 2023 εκτινάχθηκε χάρη στις αρκετά ευνοϊκές τάσεις τιμολόγησης λόγω των επιτοκίων και της εσωτερικής δομής της αγοράς, καθώς και χάρη στο θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον. ‘Έτσι, η Alpha Finance τηρεί σύσταση buy και για τις τρεις συστημικές τράπεζες, με top pick την Eurobank και τιμή-στόχο τα 2,45 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς η τιμή-στόχος είναι στα 4,90 ευρώ και για την Εθνική Τράπεζα στα 9,10 ευρώ.

Η Jefferies επιβεβαίωσε από την πλευρά της τη σύσταση buy που δίνει και για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, με την τιμή-στόχο για την Εθνική Τράπεζα να τοποθετείται στα 10,20 ευρώ, για την Alpha Bank στα 2,55 ευρώ, την Eurobank στα 2,60 ευρώ και την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,20 ευρώ, επισημαίνοντας ότι εστιάζουν στη βελτίωση των εσόδων τους από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να στηρίξουν την αύξηση των προμηθειών τα επόμενα χρόνια. 

H Wood επέστρεψε στην κάλυψη των ελληνικών τράπεζων ύστερα από αρκετούς μήνες, με νέο αναλυτή, και νέες ανεβασμένες τιμές-στόχους. Εκτιμά ότι τα κέρδη τους θα σταθεροποιηθούν και τα ROTE θα ομαλοποιηθούν το 2024-2026, ενώ το κεφάλαιο και η ρευστότητα αποκτούν σημασία, καθώς υπάρχει λιγότερο εύκολο χρήμα. Η έμφαση θα δοθεί στη βελτιστοποίηση των ισολογισμών, στην επιστροφή κεφαλαίων και στην ελαχιστοποίηση του κόστους χρηματοδότησης, σημειώνει ο οίκος. Για την Εθνική Τράπεζα η τιμή-στόχος είναι στα 9,19 ευρώ, για την Alpha Bank στα 2,06 ευρώ, για τη Eurobank στα 2,08 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 4,13 ευρώ.

Αβεβαιότητα και κίνδυνοι από το διεθνές περιβάλλον

Τα εταιρικά αποτελέσματα και η υποχώρηση του γεωπολιτικού κινδύνου έδωσαν χώρο για ανοδική κίνηση τόσο στο Χ.Α. όσο και διεθνώς. Ωστόσο, το διεθνές περιβάλλον παραμένει δύσκολο.

Εκτός από τα γεωπολιτικά, ο πληθωρισμός αποτελεί ένα μέτωπο όπου δεν αποκλείονται εκπλήξεις, με επενδυτικούς οίκους μάλιστα να εκτιμούν πλέον πως στις ΗΠΑ ίσως και να μην δούμε καμία μείωση των επιτοκίων φέτος. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα αναμένεται και αρκετή αβεβαιότητα στο πολιτικό τοπίο ενόψει των ευρωεκλογών καθώς και των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. 

Συνεπώς οι όποιες νέες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές δεν αναμένεται να αφήσουν το "ρηχό" Χ.Α. αλώβητο και άρα χρειάζεται προσοχή και όχι εφησυχασμός.

Η JP Morgan άλλωστε επισήμανε ξεκάθαρα πως, κατά την άποψή της, η διόρθωση στις αγορές που είδαμε πρόσφατα πιθανότατα δεν έχει τελειώσει. Τόσο οι αγορές μετοχών όσο και οι αγορές ομολόγων υπέστησαν σημαντική διόρθωση αυτόν τον μήνα, καθώς η μετατόπιση της αφήγησης της αγοράς από τον "άψογο αποπληθωρισμό" στα "υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα" επιτόκια, προκάλεσε μείωση του ρίσκου, ενώ η επιδείνωση στα γεωπολιτικά έδωσε κίνητρο για περαιτέρω μείωση του ρίσκου.

Αυτά τα δύο προβλήματα, δηλαδή ο επίμονος πληθωρισμός και οι γεωπολιτικές εντάσεις, είναι απίθανο να εξαφανιστούν σύντομα και θα ασκήσουν πρόσθετη πίεση στους επενδυτές να μειώσουν το ρίσκο στα χαρτοφυλάκιά τους. "Το τρέχον story και τα μοτίβα της αγοράς μοιάζει όλο και περισσότερο με εκείνα του περασμένου καλοκαιριού: καθώς ο πληθωρισμός εξέπληξε ανοδικά και οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed ή άλλων κεντρικών τραπεζών τιμολογούνταν από τις αγορές, οι επενδυτές άρχισαν να εξετάζουν τη μείωση των overweight θέσεών τους ή την προσθήκη αντισταθμίσεων στις αγορές ρίσκου, όπως οι μετοχές και τα εταιρικά ομόλογα. Μεταξύ αρχών Αυγούστου και τέλους Οκτωβρίου, οι αγορές μετοχών σημείωσαν διόρθωση περίπου 10%", σημειώνει χαρακτηριστικά η αμερικανική τράπεζα.

Όπως επισημαίνει η Τράπεζα Πειραιώς στην ανάλυσή της για την Επενδυτική Στρατηγική του β’ τριμήνου, η συνολική της άποψη για τις μετοχικές αγορές παραμένει ήπια αρνητική, καθώς εκτιμά ότι οι πιθανότητες μιας κυκλικής διόρθωσης δεν είναι αμελητέες. Μια τέτοια διόρθωση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι από τα μέσα του 2024 και ύστερα οι αγορές θα αρχίσουν να προεξοφλούν τα εταιρικά κέρδη του 2025, είναι πιθανό να δημιουργήσουν ένα παράθυρο ευκαιρίας για εκ νέου μεταβολή της άποψής της για μετοχές σε θετική.

Πάντως, η στρατηγική της "ευθυγραμμίζεται" με τον οικονομικό κύκλο, διατηρώντας ταυτόχρονα τα αμυντικά χαρακτηριστικά της. Αναμένοντας τη σταδιακή επαναφορά της οικονομίας των ΗΠΑ στα επίπεδα μακροχρόνιας ανάπτυξής της (δηλαδή ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ στα επίπεδα του 1,8%-2,2%), έχει ήδη υποβαθμίσει την άποψή της για τις λεγόμενες "growth" μετοχές και μετοχές υψηλής τεχνολογίας –συμπεριλαμβανομένων και των Magnificent 7– στρεφόμενη σε "κυκλικούς" και "value" κλάδους, με ελκυστικές αποτιμήσεις και μερισματικές αποδόσεις, όπως της Ενέργειας, των Τραπεζών, της Κοινής Ωφέλειας και των "Dividend Aristocrats", και παρακολουθώντας στενά τις εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης. Αντίστοιχα, πιστεύοντας στη σταθεροποίηση της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, αναβαθμίζει την άποψή της σε οριακά αρνητική από αρνητική προηγουμένως για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Και εδώ βλέπει θετικά τους κλάδους Ενέργειας, Κοινής Ωφέλειας και Ακινήτων.

Bearish παραμένει από την πλευρά της η Bank of America για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Όπως σημειώνει, η συνεχής ευρωστία στο καταναλωτικό μέτωπο στις ΗΠΑ, καθώς και οι βελτιωμένες πιστωτικές συνθήκες των ΗΠΑ και της ζώνης του ευρώ, και ο PMI της ζώνης του ευρώ έχουν επιτρέψει μέχρι στιγμής στην αγορά να ανταποκριθεί ήρεμα στις λιγότερο θετικές τάσεις πληθωρισμού και στους αυξανόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους. Μια συνεχιζόμενη άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, έπειτα και από τα στοιχεία του Μαρτίου, θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω βραχυπρόθεσμη πίεση στις αποτιμήσεις των μετοχών, ωστόσο, τονίζει η BofA, και μια κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε περαιτέρω πίεση.

Ο κύριος παράγοντας κινδύνου, κατά την άποψή της, είναι η εκ νέου αποδυνάμωση της δυναμικής της ανάπτυξης, δεδομένου ότι όλοι οι τυπικοί δείκτες επικείμενων οικονομικών προβλημάτων –η επιθετική νομισματική σύσφιξη που χτυπά με καθυστέρηση, η μικρή εναπομένουσα πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα (με το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ κάτω από 4%) και μια ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων στις ΗΠΑ– είναι όλοι σε ισχύ. Οι μακροοικονομικές υποθέσεις της αμερικανικής τράπεζας, όπως καταλήγει, υποδηλώνουν βουτιά περίπου 15% για τις ευρωπαϊκές μετοχές και 15% υποαπόδοση στις κυκλικές μετοχές έναντι των αμυντικών.

Διαβάστε ακόμα:

Wall: Η τεχνολογία οδήγησε τους S&P και Nasdaq στην καλύτερη εβδομάδα του 2024, με κέρδη άνω του 2% και 4% αντίστοιχα

Ανοδικά έκλεισε το πετρέλαιο εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά λόγω εντάσεων στη Μέση Ανατολή

2024-04-28T17:02:36Z dg43tfdfdgfd