Χρηματιστήριο: Επιχείρηση ανάκαμψης μετά το SELL-OFF

Του Μάνου Χαχλαδάκη

Να μαζέψει μέρος από τις σημαντικές απώλειες του τελευταίου 4ήμερου επιχειρεί η αγορά της Αθήνας και να διατηρήσει τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα στα οποία έχει βρεθεί, την ώρα που τα βλέμματα της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας παραμένουν στραμμένα στη Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 1.366,7 μονάδες με άνοδο 0,7% και τον τζίρο στα 13 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών είναι στα 4 εκα. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,54% στις 1.167 μονάδες, ο FTSE σημειώνει άνοδο 0,7% στις 3.320 μονάδες, όπως και η μεσαία κεφαλαιοποίηση του FTSEM που βρίσκεται στις 2.204 μονάδες με +1,5%.

Με φόντο το εκρηκτικό γεωπολιτικό κλίμα στη Μέση Ανατολή η αγορά της Αθήνας έχει πλέον  συμπληρώσει 4 σερί πτωτικές συνεδριάσεις, κατά τις οποίες ο ΓΔ διολίσθησε κατά 4,4% συνολικά έχοντας χάσει περισσότερες από 60 μονάδες από την περασμένη Τετάρτη, με τις ρευστοποιήσεις να κλιμακώνονται χτες με τη βουτιά 2,4%.

Όπως φαίνεται η κατάσταση βραχυπρόθεσμα, τόσο εγχώρια αλλά και διεθνώς, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στην κρίση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, με το Τελ Αβίβ να έχει αποφασίσει μεν αντίποινα στο πλήγμα που δέχθηκε το Σάββατο αλλά χωρίς να έχει διευκρινίσει τη μορφή που θα έχουν.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η Λεωφόρος Αθηνών τις τελευταίες ημέρες υποαποδίδει έναντι των διεθνών δεικτών, καθώς την Δευτέρα δεν κατάφερε να συσχετισθεί με το ανοδικό κλίμα που επικρατούσε παγκοσμίως και χτες σημείωσε αισθητά μεγαλύτερες απώλειες από τα ευρωπαϊκά ταμπλό, έχοντας υποχωρήσει πλέον στην κρίσιμη ζώνη τεχνικής στήριξης των 1.360 μονάδων.

Σε πρώτη φάση λοιπόν η αγορά αναμένεται να επικεντρωθεί στη διατήρηση του επιπέδου, που αν χαθεί με πειστικό τρόπο θα ανοίξει το δρόμο για νέο πτωτικό σκέλος.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στις πρώτες κινήσεις οι τράπεζες παρουσιάζουν όλες συγκρατημένες τάσεις ανάκαμψης, με την Πειραιώς στο +0,9%, την Εθνική στο +0,1%, την Alpha στο +1% και την Eurobank στο +0,2%.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση η ΔΕΗ συγκεντρώνει αγοραστικές εντολές με +1,6%, η Cenergy ενισχύεται επίσης κατά 1,6% και η δεικτοβαρής Coca Cola κατά 1,7% δίνοντας επιπλέον ώθηση. 

Με κέρδη άνω του 1% είναι ο ΟΠΑΠ, η Aegean προσπαθεί να βγάλει αντίδραση με +2% και η Ελλάκτωρ που ήταν η μόνο της υψηλής κεφαλαιοποίησης που διασώθηκε χτες συνεχίζει με +2,2% σήμερα.

Από την άλλη συνεχίζονται κάποιες πιέσεις στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με -0,1%.

Πιο έντονες είναι οι προσπάθειες αντίδρασης στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με την Intralot στο +3,55%, τον ΑΔΜΗΕ στο +2,3%, την Intrakat στο +2,5% και την Lavipharm στο +1,8%.

Ενδεικτικό της γενικότερης διάθεση προς ώρας είναι ότι στο σύνολο του ταμπλό 70 μετοχές κινούνται ανοδικά έναντι 16 μόνο πτωτικών.

Επιφυλακτική άνοδος στην Ευρώπη

Στο διεθνές πεδίο, ήπιες ανοδικές τάσεις εμφανίζουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, που βρέθηκαν και αυτοί σε κλοιό ρευστοποιήσεων χτες.

Στο +0,2% ο γερμανικός DAX, στο +0,6% ο γαλλικός CAC 40, στο +0,15% ο βρετανικός FTSE 100 και στο +0,34% ο πανευρωπαϊκός Stoxx 60.

Στις ΗΠΑ η αγορά χτες έβαλε ένα πρώτο ανάχωμα τους πωλητές με τον Dow Jones να κλείνει σε θετικό έδαφος, αν και με οριακά κέρδη, ωστόσο είδε τον διοικητή της Fed Τζέι Πάουελ να επιβεβαιώνει ότι οι επικείμενες μειώσεις επιτοκίων ενδεχομένως θα καθυστερήσουν.

Η προθεσμιακή αγορά της Wall Street δείχνει προσπάθεια επαναφοράς ανοδικά πάντως, με μικρά κέρδη για τα futures και των τριών δεικτών.

Στο +0,18% του Dow Jones, στο +0,12% του S&P 500 και στο +0,05% του Nasdaq.

Σε υψηλά 5μήνου διατηρούνται οι αποδόσεις των ομολόγων, το 10ετές ΗΠΑ στο 4,653% και το 2ετές στο 4,968%, ενώ το ελληνικό 10ετές βλέπει τη δική του στο 3,455%.

Σε μία θετική ένδειξη για τις ευρύτερες αγορές τέλος, οι επενδυτές στο πετρέλαιο που θεωρείται στην παρούσα φάση πρόδρομος δείκτης εξελίξεων στη Μ. Ανατολή συνεχίζουν να δείχνει ψυχραιμία, με το Brent στο 89,6 δολ. το βαρέλι και το WTI στα 85 δολ. με ελαφρύ προβάδισμα των πωλητών και στα δύο.

Διαβάστε ακόμα:

Μικτά πρόσημα στην Ασία με τα μάκρο στο επίκεντρο

Στάση αναμονής στη Wall με γεωπολιτικές εντάσεις και επιτόκια να πλήττουν το κλίμα

2024-04-17T08:16:10Z dg43tfdfdgfd