Υποτονικές οι χρηματοδοτήσεις των STARTUPS παγκοσμίως

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Σφιχτά ήταν τα πορτοφόλια των επενδυτών νεοφυών επιχειρήσεων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Υπήρχαν βέβαια και μεγάλες εξαιρέσεις -με ορισμένες startups τεχνητής νοημοσύνης, υγειονομικής περίθαλψης, ενέργειας και ρομποτικής να γίνονται αποδέκτες τεράστιων επενδύσεων- αλλά συνολικά η στάση των επενδυτών ήταν επιφυλακτική στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Crunchbase, οι παγκόσμιες επενδύσεις σε startup τους τρεις πρώτους μήνες του 2024 διαμορφώθηκαν γύρω στα 60 δισεκατομμύρια δολάρια και ήταν οι δεύτερες χαμηλότερες από το 2018. Αν και οι συνολικές επενδύσεις βελτιώθηκαν σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2023, αυτό οφείλεται μόνο στο ότι εκείνο το τρίμηνο ήταν το χειρότερο των τελευταίων έξι ετών.

Η χρηματοδότηση ήταν υποτονική στη Βόρεια Αμερική, τη μεγαλύτερη αγορά επενδύσεων startups στον κόσμο, με περίπου το ήμισυ του συνόλου των κεφαλαίων να κατευθύνεται στη συγκεκριμένη περιοχή. Συνολικά, η χρηματοδότηση σε αμερικανικές και καναδικές εταιρείες ανήλθε σε 35,2 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2024. Ωστόσο, οι επενδυτές πραγματοποίησαν μεγάλες επενδύσεις σε ορισμένες νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης και υγειονομικής περίθαλψης, ωθώντας αυτούς τους δύο τομείς στην κορυφή των συνολικών επενδύσεων.

Επιπλέον, παρά τη συνολική πτώση της χρηματοδότησης, οι επενδύσεις σε startups αρχικού σταδίου αυξήθηκαν. Η χρηματοδότηση σε αυτό το στάδιο ανήλθε συνολικά σε περίπου 29,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 6% σε ετήσια βάση, με οδηγό μεγάλες χρηματοδοτήσεις Series B στην τεχνητή νοημοσύνη, τα ηλεκτρικά οχήματα και την πράσινη ενέργεια. Όμως και οι επενδύσεις seed σταδίου διαμορφώθηκαν σε επίπεδα καλύτερα από ό,τι στο late stage. 

Χλιαρή η Ασία, σταθερή η Ευρώπη 

Παρά τη μικρή άνοδο στις παγκόσμιες χρηματοδοτήσεις, οι επενδύσεις VCs σε νεοφυείς επιχειρήσεις με έδρα την Ασία κατέγραψαν και πάλι πτώση το α’ τρίμηνο. Η συνολική χρηματοδότηση startups στην περιοχή μειώθηκε στα 17,3 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας πτώση 4% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και μείωση 8% σε ετήσια βάση. Το συνολικό ποσό είναι το χαμηλότερο που καταγράφεται στην περιοχή της Ασίας από το τέταρτο τρίμηνο του 2016.

Όμως, την ίδια περίοδο, οι επενδύσεις σε κινεζικές νεοφυείς επιχειρήσεις αυξήθηκαν. Οι κινεζικές νεοφυείς επιχειρήσεις άντλησαν 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 14% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Crunchbase. Η χώρα παραμένει μακράν η μεγαλύτερη αγορά startups στην περιοχή της Ασίας. Καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας παραμένουν τεταμένες, οι επενδύσεις σε κινεζικές νεοφυείς επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια προέρχονται κυρίως από Κινέζους επενδυτές και όχι τόσο από αμερικανικά VCs.

Η χρηματοδότηση σε startups της Λατινικής Αμερικής διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών το περασμένο τρίμηνο, καθώς μειώθηκαν τόσο το ύψος των επενδύσεων σε όλα τα στάδια ωρίμανσης όσο και ο αριθμός των συναλλαγών. Συνολικά, οι επενδυτές έριξαν μόλις 579 εκατομμύρια δολάρια σε growth-stage γύρους στη Λατινική Αμερική το πρώτο τρίμηνο του 2024, με το ποσό να είναι μειωμένο κατά 17% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κατά 39% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σημειωτέον πως το 2021, στο peak των χρηματοδοτήσεων σε startups της Λατινικής Αμερικής, οι επενδυτές είχαν διοχετεύσει πάνω από 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα μόνο τρίμηνο.

Ωστόσο, μια χώρα της Λατινικής Αμερικής διέψευσε την πτωτική τάση. Ειδικότερα, οι επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις της Κολομβίας υπερτριπλασιάστηκαν σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, φτάνοντας τα 188 εκατομμύρια δολάρια.

Στην Ευρώπη, η χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων παρέμεινε σε σχετικά σταθερά επίπεδα. Οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές εταιρείες έφτασαν τα 11,8 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2024, οριακά αυξημένες από το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και μειωμένες λιγότερο από 10% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2023. Συνολικά, περίπου το 18% των παγκόσμιων κεφαλαίων από VCs το πρώτο τρίμηνο διατέθηκε σε ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις.

Οι κορυφαίοι τομείς στην Ευρώπη ως προς τη χρηματοδότηση ήταν οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η υγειονομική περίθαλψη και η ενέργεια. Οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης συγκέντρωσαν 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια ή περίπου το 12% των κεφαλαίων - περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια λιγότερο από ό,τι αντλήθηκαν από εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Ανθεκτική η κυβερνοασφάλεια

Ένας κλάδος που έχει αποδειχθεί ανθεκτικός στην παγκόσμια ύφεση που καταγράφεται στον τομέα των χρηματοδοτήσεων είναι η κυβερνοασφάλεια. Σύμφωνα με την Crunchbase, οι επενδυτές ξόδεψαν 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε 154 συμφωνίες για την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων κυβερνοασφάλειας το πρώτο τρίμηνο, με τη χρηματοδότηση στον κλάδο να καταγράφει το καλύτερο τρίμηνο των τριών τελευταίων τριμήνων.

Αντίθετα, ένας κλάδος που, παρά την έκρηξη χρηματοδοτήσεων που σημειώθηκε το προηγούμενο διάστημα, είδε τώρα την εισροή κεφαλαίων να συρρικνώνεται, είναι το Web3. Ο κλάδος –ο οποίος περιλαμβάνει τα blockchain, crypto και άλλες αποκεντρωμένες τεχνολογίες του διαδικτύου– ήταν ένας αγαπημένος τομέας της τεχνολογίας το 2021 και το 2022, με τους επενδυτές να προσφέρουν απλόχερα τα κεφάλαιά τους. Ωστόσο, οι νεοφυείς επιχειρήσεις που σχετίζονται με το Web3 συγκέντρωσαν λιγότερα από 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε 346 συμφωνίες το πρώτο τρίμηνο του 2024, από περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια που επενδύθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνικού επενδυτικού κεφαλαίου Marathon Venture Capital, από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα το σύνολο των startups με ελληνικό DNA, δηλαδή startups που έχουν έδρα στη χώρα μας ή έχουν Έλληνες ιδρυτές, έχουν "σηκώσει" 349 εκατομμύρια δολάρια σε 35 γύρους χρηματοδότησης από 30 διεθνείς επενδυτές.

Ειδικότερα, νεοφυείς επιχειρήσεις με δραστηριότητα στην Ελλάδα έχουν αντλήσει 150 εκατομμύρια δολάρια σε 19 γύρους χρηματοδότησης, ενώ τα υπόλοιπα κεφάλαια, ήτοι 199 εκατομμύρια δολάρια, αντλήθηκαν από νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν ελληνική ιδρυτική ομάδα αλλά έδρα στο εξωτερικό, σε 16 γύρους χρηματοδότησης.

 

Διαβάστε ακόμα:

Καζίνο Πάρνηθας: Η μεγάλη επένδυση στο Μαρούσι και οι αντιδράσεις

Από Κλουκίνας-Λάππας σε Wonder Nest: Το νέο "πρόσωπο" της Mothercare

2024-04-28T05:15:27Z dg43tfdfdgfd