Σε λίγο το 1 ευρώ θα είναι μακρινό παρελθόν

Του Απόστολου Μάνθου

Ο όμιλος που μας έχει εντυπωσιάσει με την πορεία του, τόσο από απόψεως ισχυρής στροφής των οικονομικών του μεγεθών, όσο και από απόψεως απόδοσης της μετοχικής του αξίας κατέχει αυτή τη στιγμή ένα προϊόν που αναμένεται να εκτοξεύσει στα ύψη τη κερδοφορία του καθώς έχει πολύ μεγάλο περιθώριο κέρδους και τεράστια εξελισσόμενη ζήτηση. 

Ο μοναδικός αυτός στο κλάδο του εισηγμένος όμιλος ετοιμάζεται να απογειωθεί παρασυρόμενος από τη χιονοστιβάδα που προκαλεί η εκτίναξη του ρυθμού ανάπτυξης του εν λόγω προϊόντος σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Μιλάω για μια από τις παλαιότερες φαρμακοβιομηχανίες του χώρου τη Lavipharm (ΛΑΒΙ), όπου πλέον έχει περάσει στα χέρια της 4ης γενιάς και από τις 19 Φεβρουαρίου έχει διαθέσει στην ελληνική αγορά το πρώτο φαρμακευτικό σκεύασμα με βασικό συστατικό τη κάνναβη που παράγεται από την Tikun Olam. 

Δώστε μεγάλη βάση εδώ γιατί οι αναλύσεις που βγαίνουν από εγκεκριμένους οίκους για τις συνολικές πωλήσεις που έχει φέρει και θα φέρει στο μέλλον η φαρμακευτική κάνναβη στην Ευρώπη είναι τόσο επιθετικές που κάποιοι τις παραλληλίζουν με την ανακάλυψη της… ασπιρίνης. 

Για παράδειγμα να αναφέρουμε ότι με βάση τα στατιστικά δεδομένα που πάρθηκαν από ένα δείγμα 4.210 ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου, περίπου το 50,2% του πληθυσμού ή  29,6 εκατομμύρια ενήλικες,  έχει λάβει ιατρική διάγνωση για τουλάχιστον μία πάθηση που θα μπορούσε να πληροί τις προϋποθέσεις για ενδεδειγμένες θεραπείες με βάση την ιατρική κάνναβη. 

Εκτεταμένες μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι μέρα με τη μέρα συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τις δυνατότητες συνταγογράφησης της ιατρικής κάνναβης για τη θεραπεία ενός τεράστιου καταλόγου παθήσεων, όπως μερικές από αυτές είναι οι: αρθρίτιδα, ινομυαλγία, ημικρανίες, οσφυαλγία και ισχιαλγία, πόνος που σχετίζεται με τον καρκίνο, ενδομητρίωση, νευροπαθητικός πόνος, Αλτσχάιμερ, πολλαπλή σκλήρυνση, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, νόσος Πάρκινσον, μυοσκελετικός πόνος, διαταραχή αυτιστικού φάσματος, διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), σύνδρομο Τουρέτ, ανησυχία, κατάθλιψη, αϋπνία, νόσος του Κρον, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), κωλίτης, επιληψία κ.α. 

Η αγορά στην Ελλάδα σε σχέση με την ιατρική κάνναβη βρίσκεται ακόμα σε νηπιακή κατάσταση καθώς τα φαρμακευτικά σκευάσματα καλύπτουν μόλις 4 με 5 το πολύ παθήσεις. Τόσο τεράστιες είναι οι προοπτικές ανάπτυξής της.

Για να καταλάβετε το ποσό εκθετική θα είναι για τη Lavipharm η πώληση των εν λόγω φαρμάκων από τη στιγμή που μπήκαν στην ιατρική συνταγογράφηση και στα φαρμακεία θα αναφέρω ως στατιστικό παράδειγμα την εξέλιξη που είχε η ανάλογη αγορά φαρμακευτικής κάνναβης του Ηνωμένου Βασιλείου από την 1η Νοεμβρίου του 2018 όταν και νομιμοποίησε προϊόντα με βάση την κάνναβη για ιατρική χρήση. Φυσικά και η σύγκριση με την Ελλάδα δεν είναι πληθυσμιακή, αλλά ποσοστιαία στο μέγεθος και την απίστευτη ταχύτητα ανάπτυξης. 

Όταν λοιπόν πρωτοξεκίνησαν οι συνταγογραφίσεις μόλις και ξεπερνούσαν τις 4.000 ενώ μέσα σε τρία  έτη εξακοντίστηκαν στις 123.615. Το δε CAGR που είναι ο σύνθετος ετήσιος ρυθμός αύξησης  που καθορίζει το ρυθμό απόδοσης βρέθηκε στο διαστημικό ποσοστό του 708%. Το νούμερο δεν είναι καθόλου φανταστικό καθώς το  συναντάμε και στην Ισπανία όταν πρωτοξεκίνησε η νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης το 2018 όπου έφτασε στο +610%, αλλά και στην Αυστραλία με ένα +785% CACR όταν πρωτοξεκίνησε το 2016.  

Και μιλάμε για μια περίοδο που δεν έχει καμία σχέση με τη τωρινή μιας που τότε υπήρχε ακόμα μια "παγωμάρα” σε σχέση με τη κάνναβη, ενώ μεσολάβησε και η πανδημική κρίση. Τώρα να φανταστείτε μετά κυρίως και το νέο νόμο CanG στη Γερμανία, ο οποίος έφερε επανάσταση στην προσέγγιση της κατανάλωσης και κατοχής ιατρικής κάνναβης, η κατάσταση έχει αλλάξει ραγδαία, αρπάζοντας στην κυριολεξία φωτιά μετά και την επαναταξινόμησή της. 

Οι τώρινες τώρα προβλέψεις λένε ότι μέχρι το τέλος του 2024, περίπου 63.000 ασθενείς θα κάνουν χρήση ιατρικής κάνναβης στο Ηνωμένο Βασίλειο, δημιουργώντας πωλήσεις 240 εκατ. ευρώ (£205 εκατ.), που σημαίνει ότι ο μέσος ασθενής στο Ηνωμένο Βασίλειο θα καταναλώσει αξίας 3.811 ευρώ (£3.261) ιατρικής κάνναβης ετησίως ή αξίας 318 ευρώ (£272) το μήνα. 

Προσέξτε όμως γιατί η βρετανική  αγορά έχει ένα σημαντικό ντεσαβαντάζ σε σχέση με την ελληνική και τη Lavipharm μιας που εκεί αναγκάζονται σε συνεχόμενες εισαγωγές κάνναβης κυρίως από την Ισπανία με τους  ασθενείς να δυσκολεύονται να αποκτήσουν σταθερή προσφορά με την ποιότητα των εισαγωγών να είναι μεταβλητή, ενώ εδώ έχουμε "δίπλα" μας την πλήρως καθετοποιημένη μονάδα που δημιούργησε η ισραηλινή εταιρεία Tikun Olam στην Κόρινθο. 

Για να ξέρετε το που βαδίζει η εν λόγω αγορά να αναφέρουμε από τα στοιχεία που βγάζει η ισπανική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (AEMPS) ότι η παραγωγή κάνναβης για ιατρική χρήση ξεκίνησε το 2018 από μόλις 400 κιλά, πήγε στα 600 κιλά το 2021, εκτινάχθηκε στους 6 τόνους το 2022, ενώ ο αριθμός αυτός τετραπλασιάστηκε περαιτέρω στους 24 τόνους πέρυσι. Πάμε παρακάτω. 

Η αύξηση τώρα του συνολικού αριθμού ασθενών με ιατρική κάνναβη στο Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να μεγαλώσει περαιτέρω στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μέχρι το 2028, ο αριθμός των ασθενών με ιατρική κάνναβη στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αυξηθεί κατά 124% σε περίπου 141.000 ασθενείς (από 64.000 έως το τέλος του 2024). Συγκριτικά, στη Γερμανία, με τη μεγαλύτερη αγορά ιατρικής κάνναβης και πληθυσμό ασθενών στην Ευρώπη, ο ρυθμός ανάπτυξης φτάνει το 24%, με περίπου 346.000 ασθενείς με ιατρική κάνναβη να αναμένονται έως το 2028, από περίπου 278.000 που θα είναι έως το τέλος του 2024. 

Αυτή τη στιγμή η ευρωπαϊκή αγορά ιατρικής κάνναβης αποτιμάται στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει έως το 2027 τα 13,4 δισεκατομμύρια ευρώ με τους αναλυτές να δίνουν κατά μέσο όρο μια ανάπτυξη στο CAGR +29,5% από το 2024 έως το 2029. Με βάση αυτούς τους αριθμούς, είναι σαφές το πόσο  μεγάλη είναι η δυνατότητα ανάπτυξης στη βιομηχανία ιατρικής κάνναβης  πόσο μάλλον σε μια "παρθένα” αγορά όπως είναι αυτή στην Ελλάδα. 

Η Lavipharm στην εταιρική παρουσίαση που έχει κάνει δίνει ένα συγκρατημένο ποσοστό CAGR στο +22% για την ευρωπαϊκή αγορά, ενώ για την ελληνική δίνει ένα +150% έως το 2026 και στα 15,7 εκατ. ευρώ έσοδα που φυσικά βρίσκεται αρκετά μακριά από το στατιστικό μέσο όρο του +610% με +785%  τριών κρατών, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Αυστραλία από την ώρα που μπήκε σε κυκλοφορία το πρώτο φαρμακευτικό σκεύασμα κάνναβης.

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν οι εκτιμήσεις της Lavipharm είναι άκρως συντηριτικές. Τα πρώτα νέα πάντως που έρχονται από τη κοινότητα των ιατρών αλλά και των ιατρικών επισκεπτών  είναι ότι η "ταχύτητα" συνταγογράφησης για το νέο φάρμακο είναι πολύ μεγάλη  και πάνω από κάθε προσδοκία. 

Ο όμιλος όμως δεν έχει μόνο αυτό το προϊόν που αναπτύσσεται ραγδαία. Έχει επίσης το Catapresan όπου πέρα από τις αυξημένες πωλήσεις στην Ιταλία έχει βάλει ως στόχο την επιτυχημένη είσοδό του και στις αγορές της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ελλάδας. Έχει και το Fentanyl, όπου οι αυξημένες εξαγωγές του  οδήγησαν στο "ταβάνιασμα" της παραγωγής η στο αγγλιστή "full capacity" με αποτέλεσμα να παραγγείλουν επειγόντως νέα μηχανή από την Αμερική η οποία αναμένεται τον προσεχή Σεπτέμβριο και θα διπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητα του φαρμάκου. Έχει και το νεοαποκτηθέν Lonarid και Lonalgal όπου έχουν ξεκινήσει εκ νέου στην ελληνική αγορά και ανακτούν σταδιακά τα προηγούμενα μεγέθη τους.

Ιδιαιτέρως θετική ήταν και η πρόσφατη παρουσίαση που έκανε ο όμιλος στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών με τον οικονομικό διευθυντή κ. Βασίλη Μπαλούμη να έχει τόσα πολλά να πει που αν του δίναμε περισσότερο χρόνο θα μιλούσε για πάνω από 3 ώρες. Δεν υπάρχει κάτι πιο αξιόλογο στην παρουσίαση μιας εισηγμένης εταιρείας από το να βλέπεις τον οικονομικό διευθυντή να έχει τόσα πολλά να σου πεί για την αναπτυξιακή πορεία της που να μην του φτάνει ο χρόνος. Αντιθέτως, το να μην είχε τίποτα να μας πει και να τελείωνε την ομιλία του μέσα σε 20 με 30 λεπτά θα με ανησυχούσε βαθύτατα. 

Με όλα λοιπόν τα ανωτέρω πολύ δυνατά στοιχεία μεγέθυνσης και ανάπτυξης της μόνης εισηγμένης φαρμακοβιομηχανίας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο η μετοχή της Lavipharm μετράει στα δάχτυλα τον αριθμό των συνεδριάσεων που τη χωρίζει από την ώρα που θα αφήσει το 1 ευρώ πίσω της κοιτώντας βάσει της διαγραμματικής ανάλυσης στον επόμενο στόχο που εντοπίζεται στη ζώνη τιμών του Οκτωβρίου του 2009 ανάμεσα στα 1,34 με 1,28 ευρώ ή ένα +51% από τη τωρινή τιμή της.

Τέλος να σημειώσουμε ότι το πέρασμα πάνω από το 1 ευρώ είναι ίσως το μοναδικό μετοχικό "στοίχημα" που απομένει στις δηλώσεις του αξιόλογου και αρκετά δραστήριου στα χρηματιστηριακά δρώμενα Διευθύνων Συμβούλου της Ambrosia Capital κ. Τάσου Αστυφίδη. Το προηγούμενο "στοίχημα” που είχε θέσει ήταν ο διπλασιασμός της τιμής στη μετοχή της  Intralot όταν αυτή ήταν ακόμα στα 0,55 ευρώ. Οπότε...

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

Διαβάστε ακόμα:

Έρχεται ισχυρό ανοδικό κύμα

Εδώ, δεν θα πούλαγα ούτε το περιτύλιγμα

2024-05-14T21:15:38Z dg43tfdfdgfd