ΕΨΑ: Η αποεπένδυση του Βίκου που ανοίγει το δρόμο σε μελλοντικό EXIT και η δήλωση Σεπετά

Του Γιώργου Λαμπίρη

Ήταν αρχές Ιουνίου του 2014. Τότε που ο Βίκος (Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων) ανακοίνωνε ότι ξεκινάει τη δραστηριοποίησή του στην αγορά των αναψυκτικών με επτά κωδικούς και συγκεκριμένα πορτοκαλάδα, λεμονάδα, βυσσινάδα, γκαζόζα, cola, tonic και σόδα. Σε δηλώσεις του τότε ο ιδρυτής, πρόεδρος της εταιρείας, Πέτρος Σεπετάς, αποκάλυπτε μία πραγματικότητα. Ότι, ενώ είχε γίνει πρόταση στην οικογένεια Τσαούτου και την ΕΨΑ από πλευράς του Βίκου, προκειμένου να αυξήσει το 25% των μετοχών που είχε αποκτήσει ο δεύτερος από την εταιρεία Εύρηκα, κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει αποδεκτό. 

Ο ίδιος μόλις χθες, μετά την ανακοίνωση της πώλησης του 25%, άφηνε παρόλ’ αυτά ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας μελλοντικής συνάντησης των δύο πλευρών, καθότι παρά το γεγονός ότι παραδέχτηκε πως πλέον η επένδυση της εταιρείας του στην ΕΨΑ δεν είχε νόημα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δύο εταιρείες να ξανασυναντηθούν στο μέλλον. "Αποφασίσαμε, μετά από δέκα χρόνια συμμετοχής μας, να αποεπενδύσουμε από την ΕΨΑ κρίνοντας ότι δεν έχει νόημα η παραμονή μας ως επενδυτές στο σχήμα αυτό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι δρόμοι μας δεν θα ξανασυναντηθούν στο μέλλον", σημείωσε ο κύριος Σεπετάς σε μία ομολογουμένως αρκετά ενδιαφέρουσα δήλωση που ίσως αφήνει προοπτική για το μέλλον σε μία συνεργασία.

Η είσοδος στα αναψυκτικά και η οργανική ανάπτυξη από τον Βίκο

Επιστρέφοντας όμως στα πρώτα χρόνια της συνύπαρξης ΕΨΑ και Βίκος, η πρόταση της δεύτερης που δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος, μετουσιώθηκε στη συνέχεια στην προσπάθειά της να αναπτυχθεί οργανικά μέσα από την ανάπτυξη δικού της χαρτοφυλακίου προϊόντων. Μάλιστα, οι σχέσεις των δύο πλευρών δεν υπήρξαν ποτέ στο μεσοδιάστημα κάτι περισσότερο από τυπικές. Η πλευρά της οικογένειας Τσαούτου φάνηκε εξαρχής να προβληματίζεται με την είσοδο της Βίκος, μιας εταιρείας με ανταγωνιστικό προσανατολισμό στο μετοχικό κεφάλαιο, καθώς είχε εξαγοράσει το 25% των μετοχών της ΕΨΑ μετά την αποχώρηση της Εύρηκα.

Τα τελευταία χρόνια η πορεία της ΕΨΑ ήταν τέτοια σε σημείο που η εταιρεία βρισκόταν σε αναζήτηση επενδυτή για την είσοδό του στο μετοχικό της κεφάλαιο. Μάλιστα και η διοίκηση της ΕΨΑ δια στόματος Μιχάλη Τσαούτου, δεν είχε αρνηθεί ότι υπήρχαν συζητήσεις με τη Δέλτα υπό το ενδεχόμενο εξαγοράς μετοχικού ποσοστού. Οι οποίες ωστόσο δεν ευοδώθηκαν. Το αποτέλεσμα ήταν να αποκτήσει μετοχική συμμετοχή στην ΕΨΑ το καλοκαίρι του 2023 το fund του Νίκου Καραμούζη, SMERemediumCap, με ποσοστό πλειοψηφίας, στο πλαίσιο αναζήτησης ρευστότητας και ανατροπής της εικόνας που παρουσίαζε η εταιρέια από πλευράς οικονομικών. 

Η σύσταση της Αγριά Εμπορική για την εξαγορά της πλειοψηφίας

Το πρώτο βήμα έγινε όταν η νεοσύστατη εταιρεία Αγριά Εμπορική, δημιουργήθηκε κατά την εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών από το fund, SMERemediumCap το καλοκαίρι του 2023 από την οικογένεια Τσαούτου. Προ της εξαγοράς και του υπόλοιπου 25% της ΕΨΑ, βασικός μέτοχος της Αγριά Εμπορική με ποσοστό 65,22% ήταν η SMERemediumCap, ενώ ο Μιχαήλ Τσαούτος ελέγχει ποσοστό 14,15%, η Παναγιώτα Τσαούτου αντίστοιχο ποσοστό και η Ήβη Αναστασία Μοσκαχλαΐδή ένα 6,48%. Ένα δεύτερο βήμα πραγματοποιήθηκε τον φετινό Απρίλιο, με την πώληση του υπολοίπου 25% από την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων (Βίκος) στην Αγριά Εμπορική. Θα μπορούσε κανείς ότι κατά ένα μέρος ήταν προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, ωστόσο η έως τώρα στάση του Βίκου έδειχνε ότι συνεχίζει να επενδύει στην ΕΨΑ, έχοντας συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε μετά την πώληση της πλειοψηφίας από την οικογένεια Τσαούτου στον Νίκο Καραμούζη και το SMERemediumCap, με ποσό 800.000 ευρώ εκ των συνολικά 3,2 εκατ. ευρώ που ήταν το ποσό της αύξησης.

Δεδομένου ότι μεταξύ ΕΨΑ και Βίκος δεν δημιουργήθηκαν συνεργασίες που θα έφερναν κατ’ επέκταση και οικονομίες κλίμακας, τα δεδομένα οδηγήθηκαν σε σημείο καμπής. Με αποτέλεσμα η πλευρά της Βίκος να επιλέξει να διαθέσει το ποσοστό της, με την πλευρά των Καραμούζη, Τσαούτου να είναι πλέον οι μοναδικοί επενδυτές στην εταιρεία και ενδεχομένως αξιοποιώντας τα οφέλη από ένα πιθανό exit τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα σε περίπτωση exit διευκολύνονται οι διαδικασίες και σε επίπεδο διαπραγμάτευσης αλλά και σε επίπεδο πώλησης, δεδομένου ότι πλέον δεν συμμετέχει στην ΕΨΑ ένας εκ των μέχρι πρότινος κύριων μετόχων και οι αποφάσεις λαμβάνονται πλέον από τους μετόχους της Αγριά Εμπορική χωρίς να απαιτείται συνεννόηση ή συναίνεση με την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων και την οικογένεια Σεπετά. 

Επενδύσεις 3 εκατ. ευρώ από την είσοδο του fund και ρεκόρ τζίρου το 2023

Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις 3 εκατομμύρια ευρώ σε κτίρια, αποθήκες, νέο μηχανολογικό εξοπλισμό σε λιγότερο από ένα έτος. Ταυτόχρονα έγιναν σημαντικές αλλαγές σε ανθρώπινο δυναμικό με την είσοδο νέων στελεχών στην εταιρεία και η ομάδα πλέον έχει βάση στην Αθήνα προκειμένου να εξελίσσονται οι διαδικασίες ανάπτυξης της εταιρείας. Αλλά και θέσεις ή καθήκοντα που καλύπτονταν κυρίως από τα μέλη της οικογένειας Τσαούτου, πλέον ασκούνται από στελέχη της αγοράς εντός της εταιρείας. Ο τζίρος υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τα 13 εκατομμύρια ευρώ στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, με την εταιρεία να πραγματοποιεί ρεκόρ στη διάρκεια της ιστορίας της. Θυμίζουμε ότι ο τζίρος του 2022 ήταν 10,7 εκατ. ευρώ με ζημίες 1,67 εκατ. ευρώ και το 2021 ήταν 9,1 εκατ. ευρώ με ζημίες 354,6 χιλιάδες ευρώ.

 

Διαβάστε ακόμα:

Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αύξηση 10% στα προ φόρων κέρδη το 2023 - Eπιστροφή κεφαλαίου €0,25/μετοχή

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Αύξηση 10% στα έσοδα και 8,3% στην κερδοφορία, σε 1.224 MW η εγκατεστημένη ισχύς

2024-04-30T04:33:17Z dg43tfdfdgfd