Εντείνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο εν μέσω γεωπολιτικής δίνης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:10

Αδυναμία αντίδρασης δείχνει η αγορά της Αθήνας, που βλέπει να εντείνονται οι ρευστοποιήσεις εν μέσω κλοιού πωλήσεων σε όλο τον πλανήτη και συνεχίζει για τρίτη ημέρα πτωτικά, αφότου χτες δεν κατάφερε να συντονιστεί χτες με τις διεθνείς τάσεις ανάκαμψης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί πλέον στις 1.365 μονάδες με ισχυρή πτώση 1,8% και αυξημένο τζίρο στα 68 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 15 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης ηγείται των απωλειών με -2,1% στις 1.162 μονάδες, η υψηλή κεφαλαιοποίηση του FTSE υποχωρεί στις 3.313 μονάδες με -1,76%, όπως και η μεσαία του FTSEM που σημειώνει πτώση 2% στις 2.185 μονάδες.

Χτες, οι αγορές διεθνώς έδειξαν να προεξοφλούν ότι η νέα εκτίναξη της έντασης στη Μέση Ανατολή με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ θα αποκλιμακωθεί γρήγορα και κινήθηκαν συντεταγμένα ανοδικά, αλλά οι εξελίξεις δεν δείχνουν να επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες των επενδυτών, με το Ισραήλ να προετοιμάζει την απάντησή του και τους δείκτες σήμερα παγκοσμίως να έχουν περάσει σε "βαθύ κόκκινο”.

Στην Λεωφόρο Αθηνών η αγορά διαφοροποιήθηκε αρνητικά χτες, καθώς την ώρα που στην Ευρώπη τα κέρδη ξεπερνούσαν και το 1% ο ΓΔ του ελληνικού χρηματιστηρίου έφτασε να σημειώνει απώλειες 1,8%, οι οποίες περιορίστηκαν σε ένα βαθμό στο τέλος μόνο της συνεδρίασης με επιλεκτικές κινήσεις κυρίως σε blue chips.

Σε αυτό το κλίμα, η όποια αντίσταση στις γεωπολιτικές ανησυχίες φαίνεται ακόμα πιο δύσκολη σήμερα, την ώρα που οι απώλειες στην Ευρώπη σήμερα ξεπερνούν το 1% και νωρίτερα στην Ασία κατά περιπτώσεις και το 2%.

Ωστόσο, καθώς περνάει η ώρα η Λ. Αθηνών δείχνει ξανά να υποαποδίδει των ευρωπαϊκών δεικτών και σήμερα, με πτώση σημαντικά μεγαλύτερη από ό,τι οι μεγάλες αγορές της Γηραίας ηπείρου.

Οι κινήσεις της συνεδρίασης

Η εικόνα στο ταμπλό δείχνει κύμα ρευστοποιήσεων με ελάχιστους τίτλους να μένουν έξω από το "στόχαστρο” των πωλητών και τις τράπεζες να κινούνται συντονισμένα έντονα πτωτικά.

Στο -3% η Alpha Bank, η Eurobak στο -2,05% όπως η Εθνική στο -2% και η Πειραιώς στο -1,8%.

Της πτώσης στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ηγείται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ισχυρές απώλειες 4,5%, ενώ άνω του 3% υποχωρούν επίσης οι Cenergy, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Βιοχάλκο.

Σταδιακά χάνονται και οι λίγες στηρίξεις που είχε η αγορά, καθώς οι Ελλάκτωρ και Quest που ήταν οι μόνοι θετικοί τίτλοι στον 25αρη μέχρι τα μισά της συνεδρίασης περνάνε και αυτοί σε αρνητικό έδαφος.

Με μικρές απώλειες κάτω του 1% στον δείκτη διατηρούνται ακόμα πλέον μόνο οι Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Σαράντης και Coca Cola.

Στις βασικές επιλογές των πωλητών βάσει τζίρου ο ΟΤΕ με -1,6%, η ΔΕΗ με -2,8%, η Motor Oil με -1,3%, τα ΕΛΠΕ με -1,1%, η Λάμδα με -2,1% και η Aegean με -2,7%.

Ίδια εικόνα δείχνει και η μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου διασώζεται μόνο η Epsilon αλλά με μικρά κέρδη πλέον 0,7%.

Από εκεί και πέρα η Ideal χάνει 4,5% και ΑΒΑΞ, Φουρλής, Lavipharm υποχωρούν όλες άνω του 3%.

Το κλίμα της συνεδρίασης αποτυπώνεται πλήρως και στην ευρύτερη εικόνα του ταμπλό, όπου 100 μετοχές κινούνται πτωτικά έναντι μόλις 22 ανοδικών.

Η εικόνα διεθνώς

Όπως προαναφέρθηκε, οι πιέσεις στην Αθήνα αυξάνονται την ώρα που στην Ευρώπη μαζεύεται ένα μέρος των απωλειών, ενώ στις ΗΠΑ η προθεσμιακή αγορά επιχειρεί να περάσει σε θετικό έδαφος.

Ο γερμανικός DAX βρίσκεται πλέον στο -1%, ο γαλλικός CAC 40 στο -1,1%, ο βρετανικός στο -1,35% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50 στο -1,2%.

Κάποιες άμυνες στους πωλητές επιχειρεί να βγάλει η προθεσμιακή αγορά των ΗΠΑ,  με τα futures της Wall Street να ενισχύονται πλέον και για τους τρεις δείκτες.

Στο +0,5% του Dow Jones, στο +0,08% του S&P 500 και στο +0,08% του Nasdaq.

Αμείωτες διατηρούνται οι πιέσεις και στην αγορά ομολόγων, όπου η απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ βρίσκεται στο 4,631% και του 2ετούς στο 4,942%, ενώ το ελληνικό 10ετές βλέπει τη δική του στο 3,399%.

Στην Ασία, το πρωί, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε στο -1,9% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -2,4%..

Τέλος, σταθεροποιητικές παραμένουν οι τάσεις στο πετρέλαιο με το Brent στην περιοχή των 90 δολαρίων το βαρέλι και το WTI των 85 δολ. με ελαφρύ προβάδισμα των πωλητών.

Διαβάστε ακόμα:

Απώλειες στις αγορές Ασίας-Ειρηνικού εν μέσω κλιμάκωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή

Citi: Ο χρυσός θα μπορούσε να φτάσει τα $3.000

2024-04-16T08:18:45Z dg43tfdfdgfd