Γιατί οι τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια στα νέα δάνεια

Της Βάσως Αγγελέτου

Συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία τα επιτόκια των νέων δανείων, όπως κατέδειξαν τα στοιχεία Μαρτίου για τη χώρα μας, παρά την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ πιθανότατα τον Ιούνιο.

Αίσθηση προκαλεί, μάλιστα, το γεγονός ότι ιδίως στα καταναλωτικά δάνεια με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο καταγράφτηκε άλμα 1,5 ποσοστιαίων μονάδων (στο 11,82% τον Μάρτιο από 10,27% τον Φεβρουάριο), ενώ συνολικά το επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε περίπου κατά μισή μονάδα (στο 6,24% από 5,77%).

Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, στα οποία απευθύνθηκε το Capital.gr, εξηγούν την εν λόγω μεταβολή ως επιστροφή των επιτοκίων στα επίπεδα Ιανουαρίου μετά από μια βύθιση τον Φεβρουάριο, η οποία οφείλεται στην εκτίναξη των χορηγήσεων ιδίως στα καταναλωτικά με εξασφαλίσεις. Στην εν λόγω κατηγορία ανήκουν δάνεια (όπως επισκευαστικά κ.α.) τα οποία δεν εντάσσονται στα στεγαστικά.

Η ίδια τάση παρατηρείται και στα επιχειρηματικά δάνεια -και συγκεκριμένα για χορηγήσεις άνω του 1 εκατ. ευρώ- γεγονός που προκαλεί έκπληξη δεδομένου του σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών στη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο το επιτόκιο στα νέα δάνεια σκαρφάλωσε στο 6,24% από 5,85% τον Φεβρουάριο, έναντι 6,05% τον Ιανουάριο.

Η τάση αυτή παρατηρείται, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των εγχώριων τραπεζών εντείνεται καθώς οι όγκοι των χορηγήσεων παραμένουν υποτονικοί -ιδίως στη στεγαστική πίστη, ενώ εξαίρεση αποτελούν τα καταναλωτικά δάνεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για τον Μάρτιο, οι χορηγήσεις προς ιδιώτες υποχώρησαν κατά 1,4% σε ετήσια βάση, με τη μεγαλύτερη "βουτιά" να παρατηρείται στα στεγαστικά δάνεια (-3,2%), ενώ αντιθέτως τα καταναλωτικά κατέγραψαν ετήσια αύξηση 4,6%.

"Ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών κλιμακώνεται για το ποιος θα δώσει δάνεια, τόσο στη λιανική όσο και στις επιχειρήσεις", αναφέρει στο Capital.gr αρμόδια πηγή συστημικής τράπεζας, εξηγώντας ότι ο μόνος δρόμος για να διατηρήσουν οι τράπεζες την υψηλή δυναμική κερδοφορίας τους είναι η ενίσχυση των χορηγήσεων.

Πού στρέφεται η ζήτηση για νέα δάνεια

Τα ίδια στελέχη επιβεβαιώνουν στο Capital.gr ότι, και τον Απρίλιο, η μεγαλύτερη δυναμική στις χορηγήσεις παρατηρείται στα καταναλωτικά δάνεια, ιδίως στα αυτοκίνητα, ενώ σε υψηλά επίπεδα παραμένει και το ενδιαφέρον για καταναλωτικά δάνεια μέσω των εμπόρων, όπως π.χ. για ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.

Στο ναδίρ παραμένει, αντιθέτως, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες προώθησαν προϊόντα αντίστοιχα με το επιτυχημένο πρόγραμμα "Σπίτι μου" με στόχευση σε όσους νέους είχαν λάβει προέγκριση αλλά τελικώς δεν εντάχθηκαν.

Όπως εξηγούν αρμόδιες τραπεζικές πηγές στο Capital.gr, η συντριπτική πλειονότητα των εν λόγω δυνητικών δανειοληπτών απέρριψε την προοπτική χρηματοδότησης εξαιτίας των τιμών-ρεκόρ που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά κατοικιών. Παράλληλα, η πλειονότητα των ακινήτων εξακολουθεί να αγοράζεται με ρευστά διαθέσιμα και όχι μέσω στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Όσον αφορά στο συνδυασμό σταθερού/κυμαινόμενου επιτοκίου, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι νέοι δανειολήπτες επιμένουν στο σταθερό επιτόκιο, τουλάχιστον για 5-10 χρόνια, παρά την προσδοκώμενη σημαντική αποκλιμάκωση του Euribor τους επόμενους μήνες.

Όσον αφορά στα επιτόκια που προσφέρουν σήμερα οι τράπεζες στη στεγαστική πίστη, αυτά διαμορφώνονται στα επίπεδα του 4% για σταθερό επιτόκιο 10ετίας, ενώ όλες σχεδόν οι τράπεζες προωθούν προϊόν στεγαστικής πίστης με σταθερό τριετίας και επιτόκιο λίγο πάνω από το 3%.

Οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν, πάντως, ότι από από την πρώτη μείωση των επιτοκίων του ευρώ -πιθανότατα το καλοκαίρι- η διαφορά θα γίνει αισθητή για τους δανειολήπτες στα νέα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου κατά ποσό ανάλογο της μείωσης.

Διαβάστε ακόμα:

ΕΒΕΠ: Οι οκτώ βασικές τάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά τροφίμων

Ξενοδοχεία: Ανεβαίνουν τιμές και πληρότητες

2024-05-09T09:12:27Z dg43tfdfdgfd