Γιατί μειώθηκαν οι εξαγωγές το πρώτο τρίμηνο

Του Τάσου Δασόπουλου 

Την επιβεβαίωση της ανησυχίας του ΥΠΕΘΟ για μια κακή "εκκίνηση" του 2024 για την Ευρωζώνη, δίνουν τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΤτΕ ειδικά στον κρίσιμο τομέα των εξαγωγών αγαθών, οι οποίες μειώθηκαν κατά 10,7% μετά από μια τετραετία συνεχούς αύξησης.

Συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία του έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας, το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών, αυξήθηκε για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου κατά περίπου 1,05 δισ. ευρώ, φτάνοντας στο τέλος Μαρτίου στα  8,38 δις ευρώ, από 7,32 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2023.

Βασική αιτία ήταν ότι η μείωση των εξαγωγών υπερέβη κατά πολύ αυτή των εισαγωγών. Συγκεκριμένα σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 10,7% (11,4% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,9% (αύξηση 1,5% σε σταθερές τιμές). Η σημαντικά μικρότερη μείωση εισαγωγών σε σχέση με τις εξαγωγές, μπορεί βραχυπρόθεσμα να είναι αρνητική για το ΑΕΠ, αλλά έχει τη βάση της το γεγονός, ότι λόγω της χαμηλής παραγωγικής ικανότητας της χώρας η υλοποίηση επενδύσεων από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αυξάνει τις ανάγκες για εισαγωγές. 

Η μεγάλη αυτή μείωση των εξαγωγών, ήταν αποτέλεσμα της ισχνής ανάπτυξης κατά 0,3% στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνη, της οποίας η Ελλάδα είναι βασικός εμπορικός εταίρος. Επιπλέον λόγος είναι ο υψηλός βαθμός αβεβαιότητας που υπάρχει για τους εμπορικούς δρόμους. με δεδομένη τη συνέχεια της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Η μείωση των εξαγωγών θα επιδράσει αρνητικά και στο ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του χρόνου. Ως γνωστό, οι εξαγωγές παρά την αύξηση της αξίας τους κατά 42% τα τελευταία 4 χρόνια, είναι αρνητικές ως συντελεστής τ ου ΑΕΠ, λόγω της διαφοράς της αξίας τους σε σχέση με πολύ υψηλότερη αξία ι των εισαγωγών .Αυτός είναι και ένα από τους λόγους για τους οποίους το ΥΠΕΘΟ αναθεώρησε επίσημα τον περασμένο μήνα το ΑΕΠ για το 2024 από 2,9%, στο 2,5%. 

 Ο Μάρτιος

Τη γενική εικόνα για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου δεν αλλάζουν τα στοιχεία για τον Μάρτιο, τα οποία δείχνουν ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών, παρουσίασε οριακή αύξηση, επειδή η μείωση των εξαγωγών αντισταθμίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου, από τη μείωση των εισαγωγών.

Συγκεκριμένα σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 11,4% (14,9% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 7,4% (5,3% σε σταθερές τιμές). Οι προοπτικές για τον Απρίλιο και τον Μάιο αναμένονται να είναι καλύτερες, καθώς η Κομισιόν προβλέπει ότι το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου η Ευρωζώνη θα βγει από τον φαύλο κύκλο της στασιμότητας και θα αρχίσει να ανακάμπτει έστω και με αργούς ρυθμούς, για να πετύχει ανάπτυξη κοντά στο 1% για το σύνολο του έτους. 

 

Ο ρόλος του τουρισμού 

Λόγω της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού, για τον οποίο η θερινή περίοδο ξεκίνησε επίσημα αυτόν τον μήνα, το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών αύξησε το έλλειμμα του για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου κατά 880 εκατ. ευρώ φτάνοντας στα 7,16 δισ. ευρώ από 6,25 ευρώ το ίδιο διάστημα του 2023.

Το ισοζύγιο των υπηρεσιών όπου υπολογίζεται και τα έσοδα του τουρισμού κατέγραψε οριακή αύξηση στο 1,21 δισ. ευρώ, από 1,08 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2023. Τούτο δε παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός συνέχισε να έχει ανοδική πορεία, αφού σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 24,5% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 28,2%.

 

Διαβάστε ακόμα:

Ενισχύονται οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel

Ένας στους τέσσερις Έλληνες χρησιμοποιεί το IRIS – Τι ισχύει για τους επαγγελματίες

2024-05-22T18:29:55Z dg43tfdfdgfd