TO SUCCESS STORY της IDEAL HOLDINGS

Του Γιώργου Λαμπίρη

Πραγματοποιώντας τη δεύτερη αποεπένδυση και την πώληση της Astir Βυτόγιαννης στη νεότερη εποχή της, μετά την αλλαγή των μετοχικών της δεδομένων το 2021 και τον μετασχηματισμό της σε όμιλο συμμετοχών με την είσοδο του fund Virtus South European Fund, η Ideal Holdings κατάφερε να αυξήσει τη ρευστότητά της με σκοπό να τοποθετηθεί σε μελλοντικές επενδύσεις. Συνολικά όμως ο όμιλος κατάφερε κάτι αρκετά μεγαλύτερο, καθότι μέσα από τις επενδύσεις που πραγματοποίησε στο διάστημα των ετών που μεσολάβησαν έως σήμερα και προχωρώντας στη συνέχεια στην πώληση της Three Cents αλλά και της Astir, απέκτησε επιπλέον 114 εκατ. ευρώ ως έσοδα από την πώληση περιουσιακών της στοιχείων.

Eπένδυσε 74 εκατ. ευρώ και αποκόμισε 188 εκατ. ευρώ 

Συγκεκριμένα, εξετάζοντας τα οικονομικά δεδομένα του ομίλου, η Ideal το 2017 είχε επενδύσει 17,5 εκατ. ευρώ, για να φτάσει τον Σεπτέμβριο με την είσοδο του private equity fund της Virtus (VSEF) στα 31,6 εκατ. ευρώ έσοδα από πωλήσεις, με αύξηση του εσωτερικού ποσοστού απόδοσης της επένδυσης (IRR) κατά 15,9%. Με την πώληση της Three Cents στην Coca Cola από τα 15,9 εκατ. ευρώ που ήταν η βασική επένδυση, η Ideal αποκόμισε 46,3 εκατ. ευρώ με IRR αυξημένο 111,1%, ενώ με την πώληση της Astir από 40,2 που ήταν η εταιρική της αξία όταν την απέκτησε, το ποσό που λαμβάνει από την πώληση είναι 106,1 εκατ. ευρώ με IRR αυξημένο κατά 40,4%. Συνολικά ο όμιλος από τα 73,6 εκατ. ευρώ που διέθεσε στο διάστημα Σεπτεμβρίου 2017 - Αυγούστου 2023 για επενδύσεις, απέκτησε συνολικά 188 εκατ. ευρώ, τρέχοντας με IRR 33,4% κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2021 - Αυγούστου 2023. 

Να σημειωθεί ότι η εξαγορά της Astir από την Guala Closures τίθεται υπό την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών. Βάσει διαδικασίας θα πρέπει να γίνουν υπολογισμοί του χρέους, του working capital (closing mechanics), προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Το κλείσιμο αναμένεται να συμβεί το αργότερο έως και τον Αύγουστο του 2024. Η Ideal με βάση τον σχεδιασμό της θα πρέπει να επανεπενδύσει τα έσοδά της από τη συμφωνία σε περίπου 360 ημέρες. Υπολογίζεται ότι το καθαρό όφελος (accounting profit) για την Ideal στις οικονομικές καταστάσεις του 2024 από τη συγκεκριμένη συναλλαγή θα είναι περίπου 60 εκατ. ευρώ. 

Πώληση της Astir σε εταιρική αξία 136 εκατ. ευρώ

Η πώληση της Astir στην εταιρεία πωμάτων της Guala Closures συμφερόντων του ευρωπαϊκού private equity fund, Investindustrial, με περιουσιακά στοιχεία στη διάθεσή του τα οποία υπερβαίνουν τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ, πραγματοποιήθηκε σε εταιρική αξία 136 εκατομμυρίων ευρώ. Σημειώνεται ότι η Investindustrial εκτός από την Guala Closures είναι κάτοχος εταιρειών όπως οι Zegna, Ceme Group, με αντικείμενο την παραγωγή ηλεκτρομαγνητικών αντλιών και ηλεκτρομαγνητικών βαλβίδων, CSM Ingredients, εταιρείας πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας, η επιχείρηση βρεφικών ειδών Artsana Group – Chicco.

Σε ό,τι αφορά την Guala Closures λειτουργεί εργοστάσια σε 21 χώρες, έχει 7 κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, κάνει εξαγωγές σε περισσότερες από 100 αγορές, pro forma πωλήσεις 836 εκατ. ευρώ το 2023 (-7% σε σχέση με το 2022) και EBITDA 181 εκατ. ευρώ (+7,5% σε σχέση με το 2022). Η Ideal με τη συγκεκριμένη κίνηση έκανε exit από τη βιομηχανία πωμάτων, δεδομένου ότι η Astir διατηρούσε και το 74,99% της ομοειδούς επιχείρησης, Coleus Packaging, με έδρα τη Νότια Αφρική. 

Σημειώνεται ότι η Astir γίνεται διεθνούς βεληνεκούς παίκτης στον χώρο των πωμάτων, όντας μέχρι πρότινος μία οικογενειακή επιχείρηση που κατάφερε να εξελιχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα σε αυτό που είναι σήμερα. Διατηρεί μάλιστα παραγωγικές εγκαταστάσεις σε δύο ηπείρους, στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αυλώνα, και στη Ν. Αφρική μέσω της Coleus Packaging. H εταιρεία το 2021, όταν εισήλθε στον όμιλο εταιρειών της Ideal, αποκτήθηκε με εταιρική αξία στα 40,2 εκατ. ευρώ και πουλήθηκε με εταιρική αξία στα 136 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2024. 

Αυτό που πλέον αλλάζει για τον όμιλο είναι ότι από τρεις επιχειρηματικούς πυλώνες που διέθετε προ της πώλησης της Astir, πλέον αυτοί γίνονται δύο. Έτσι, ενώ είχε παρουσία στη βιομηχανία με τις Astir και Coleus Packaging, στον τομέα του ΙΤ με τις Adacom, Byte, Metrosoft και Ideal Electronics και στη λιανική με τα Attica, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής σε περίπου δυόμισι μήνες, έχει στη διάθεσή της 130 εκατ. ευρώ σε μετρητά για νέες εξαγορές και συνεχίζει να δραστηριοποιείται στον τομέα του ΙΤ και της λιανικής. Σημειώνεται ότι τα 130 εκατ. ευρώ αφορούν αποκλειστικά το ποσό των μετρητών που προέρχεται από τα διαθέσιμα του ομίλου και την υλοποιηθείσα συναλλαγή, ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη τα μετρητά που προέρχονται από τις θυγατρικές της Ideal. 

Πρακτικά, η ύπαρξη των 130 εκατ. ευρώ δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να πραγματοποιήσει σημαντικά μεγαλύτερη εξαγορά από το συγκεκριμένο ποσό, αξιοποιώντας πιθανώς και γραμμές χρηματοδότησης, ενώ εφόσον διαθέσει πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε αξία εξαγορά που έχει πραγματοποιήσει έως τώρα, καθώς για την απόκτηση των Attica το τίμημα ανήλθε στα 100 εκατ. ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα των εταιρειών IT που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο πρόεδρος της Ideal, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, αναφέρθηκε πρόσφατα στο γεγονός ότι ο μέσος όρος της εταιρικής αξίας προς το EBITDA για τις επιχειρήσεις αυτές είναι περίπου 15 φορές. Αντίστοιχα ο τομέας ΙΤ της Ideal έχει τα υψηλότερα έσοδα μεταξύ των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο και το δεύτερο μεγαλύτερο EBITDA ανάμεσα στις εισηγμένες στον τομέα αυτόν. Σε ό,τι αφορά τα attica έχουν περίπου 24 εκατ. ευρώ EBITDA και συμμετέχουν σε έναν κλάδο με εδραιωμένη δραστηριότητα. 

 

Διαβάστε ακόμα:

Καζίνο Πάρνηθας: Η μεγάλη επένδυση στο Μαρούσι και οι αντιδράσεις

Από Κλουκίνας-Λάππας σε Wonder Nest: Το νέο "πρόσωπο" της Mothercare

2024-04-28T05:15:27Z dg43tfdfdgfd