H ώρα της ετυμηγορίας για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι - Ανακοινώνεται η απόφαση του δικαστηρίου

Του Παναγιώτη Στάθη

Η ώρα της απόφασης για την τραγωδία στο Μάτι έρχεται, με χαρακτηριστική καθυστερηση έξι ετών, αφού εντός της ημέρας ανακοινώνεται η ετυμηγορία του δικαστηρίου για τους 21 κατηγορούμενους.

Η απόφαση θα αφορά την ενοχή ή μη των κατηγορουμένων που δικάστηκαν στην πολύμηνη δίκη για πλημμελήματα, ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες από αμέλεια. Οι περισσότεροι από αυτούς οι οποίοι κάθισαν τελικά στο εδώλιο ήταν στελέχη τότε του κρατικού μηχανισμού: της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και αυτοδιοικητικοί παράγοντες, δήμαρχοι της περιοχής και η τότε περιφερειάρχης. Μαζί τους και ο ηλικιωμένος που δικάστηκε γιατί έβαλε τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης, η οποία εξαπλώθηκε με τα γνωστά φονικά αποτελέσματα.

Η εισαγγελέας

Ο εισαγγελέας της έδρας έχει προτείνει την ενοχή εννέα κατηγορούμενων και την αθώωση συνολικά 12 προσώπων μεταξύ των οποίων η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης.

Συγκεκριμένα ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μανιάτης ζήτησε την ενοχή συνολικά εννέα κατηγορούμενων (Σωτήρη Τερζούδη, Βασίλη Ματθαιόπουλο, Ιωάννη Φωστιέρη, Νίκου Παναγιωτόπουλου, Χαράλαμπου Χιώνη, Βάιου Θανασιά, Ευάγγελου Μπουρνούς, Αντώνη Παλπατζή και Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου).

Αντίστοιχα, ζήτησε την απαλλαγή εννέα κατηγορούμενων, μεταξύ των οποίων η Ρένα Δούρου, ο Ιωάννης Καπάκης (τότε Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας), ο τότε δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, αλλά και ο τότε δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου Καψάλης.

Ο κάτοικος

Ειδικά για τον κάτοικο που φέρεται να έβαλε τη φωτιά, ο εισαγγελέας ανέφερε: "Έβαλε τη φωτιά για να κάψει τα υπολείμματα κλαδιών. Πράγματι, δεν τον είδε κανείς να βάζει φωτιά και η αρχική σύνδεση ήταν η γειτνίαση του σημείου έναρξης με το οικοπέδο του. Όμως, σύμφωνα με τα πορίσματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τα ευρήματα της έρευνας, προκύπτει ότι η φωτιά ξεκίνησε από απερίφραχτο οικοπεδικό χώρο λόγω καύσης υπολειμμάτων.

Το σημείο έναρξης είναι δίπλα στην πλαϊνή πόρτα της οικίας του κατηγορουμένου. Ο πραγματογνώμονας της πυροσβεστικής αναφέρει ότι ο στύλος και τα καλώδια του ΔΕΔΗΕ ήταν άθικτα. Την επόμενη ημέρα μετέβησαν οι υπάλληλοι της πυροσβεστικής υπηρεσίας και εντόπισαν κλαδιά στην αυλή του κατηγορουμένου με σημάδια καύσης. Τα κλαδιά αυτά είχαν μετακινηθεί κάποιες μέρες αργότερα.

Αποδείχθηκε ότι ο κατηγορούμενος, αν και είχε σβηστεί η φωτιά από το σημείο έναρξης, έριχνε νερό με λάστιχο από την οικία του. Επιπλέον τα κλαδιά προέρχονται από ελιές και συκιές που δεν υπήρχαν σε άλλες οικίες της περιοχής. Άρα προέρχονταν από την οικία του", είπε ο εισαγγελέας.

Για τη Ρένα Δούρου

Για την τότε περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, ο εισαγγελέας αναφέρθηκε εκτενώς στα εννέα σημεία που χρεώνεται η κατηγορούμενη, εξηγώντας ένα προς ένα τα όσα κρίνει ο ίδιος ως προς τις παραδοχές της δικογραφίας.

Έτσι, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

-Ως προς το ότι δεν είχε μεριμνήσει για αποψίλωση της καύσιμης ύλης στην αρμοδιότητα της περιφέρειας, ο κ. Μανιάτης είπε ότι η μόνη αρμοδιότητα της Περιφέρειας είναι η Λεωφόρος Μαραθώνος. "Αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχαν άλλες περιοχές ιδιαίτερης προστασίας αρμοδιότητάς της και ότι είχε λάβει μέριμνα για τον χώρο ευθύνης της".

-Για την πράξη τού ότι απέστειλε με καθυστέρηση τα έργα πρόληψης για το 2018 και τον κατάλογο των διαθέσιμων μέσων, ο εισαγγελέας τόνισε ότι ο αντιπυρικός σχεδιασμός είχε προχωρήσει και ότι από τις 2/3/2018 είχε αποστείλει στην αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής τον κατάλογο με μέσα και πρόσωπα για ζήτημα που αφορούσαν τα επίμαχα έργα. Υπήρχαν και τα στοιχεία επικοινωνίας των εκπροσώπων της Περιφέρειας. Ήταν γνωστά στα αρμόδια όργανα πρόληψης της αποκεντρωμένης διοίκησης και, σε κάθε περίπτωση, η όποια καθυστέρηση στην αποστολή τους δεν είχε συνδρομή στο αποτέλεσμα της φωτιάς.

-Σε ό,τι αφορά τη μη παροχή ενημέρωσης στο κοινό, ειδικά σε ευπαθείς ομάδες, για την ανάγκη λήψης αυτοπροστασίας που αποδίδεται στην τότε περιφερειάρχη, ο εισαγγελέας είπε πως επικουρικά, όπως ορίζει ο νομός για τους φορείς της αυτοδιοίκησης, η Περιφέρεια είχε προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες μέσω μηνυμάτων στα ΜΜΕ, σε πινακίδες ενημέρωσης στους δρόμους κ.λπ.

-Σε ό,τι αφορά τη σύγκληση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, ο εισαγγελικός λειτουργός τόνισε ότι η περιφερειάρχης, αν και δεν υπήρχε έγκυρη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, είχε συγκαλέσει ΣΟΠΠ όταν έλαβε οίκοθεν ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατούσε μετά τις 7 το απόγευμα εκείνης της ημέρας.

-Για τη μη απόφαση για οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών, ο εισαγγελέας τόνισε ότι, εφόσον δεν υπήρξε εισήγηση από την Πυροσβεστική, τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας αποστερούνταν την ευθύνη εισήγησης. Δεν ήταν στη δική της ευθύνη. Είναι άνευ αντικειμένου της Περιφέρειας. Θα ήταν contra legem να δώσει εντολή για οργανωμένη απομάκρυνση χωρίς προηγούμενη εισήγηση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

-Τέλος, ως προς το θέμα της μη κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο κ. Μανιάτης τόνισε πως η ενέργεια αυτή αφορά τον επόμενο χρόνο της καταστροφής και ότι σε κάθε περίπτωση η κήρυξη ή μη δεν έχει καμία απολύτως συνδρομή στο επελθόν αποτέλεσμα.

Διαβάστε ακόμα:

Νέος σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο βόρεια του Ηρακλείου

Εκπνέει απόψε η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

2024-04-29T05:04:20Z dg43tfdfdgfd